Brayden is gek van judo.
Brayden is gek van judo. Privéfoto

Nissewaard in beweging

Algemeen 207 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een sport of activiteit, door de ogen van een sportliefhebber, sporter, of sport/activiteitenaanbieder uit Nissewaard. Ze delen hiermee hun passie voor hun sport. Hierdoor krijgt u als lezer hiermee een kijkje achter de schermen van een sport of activiteit.

Deze week deelt Brayden Kooren zijn passie voor judo. 

Brayden is negen jaar, zit in groep vijf van de basisschool en woont met zijn ouders en zusje in Spijkenisse. Judo is zijn sport. Eens per week beoefent hij de judo technieken in groepsverband. Brayden wilde graag iets aan sport gaan doen, maar wist niet precies welke sport bij hem zou passen. Doordat een vriend hem had geattendeerd op de judosport, is Brayden dit een keer gaan proberen. ‘Ik ben een keer meegegaan naar een proefles en vond het meteen leuk!’, vertelt Brayden. 

Judo is van oorsprong een Japanse zelfverdedigingskunst. Judo is voor jong en oud. Er zijn judoscholen waar je al vanaf jonge leeftijd kan beginnen met oefenen, kleine kinderen beginnen vooral met het leren van het val-breken. Judo kan men beoefenen tot men heel oud is. ‘Ik hou van stoeien, en bij judo mag dat, wel met bepaalde regels. Je mag niet slaan, niet knijpen, en niet gemeen doen. Het gaat om respect. Wat ik leuk vind is dat iedereen mag meedoen. Zowel jongens als meisjes’, legt Brayden enthousiast uit. 

Ter bevordering van de sport kent de judosport gradaties in banden en slippen. Zo zijn er examens voor het promoveren naar een hogere band of slip. Aan de kleur van de band kan men zien of iemand veel kennis heeft van judo. Zo start een ieder met de witte band en de allerhoogste draagt een rode band. Het hoogst haalbare binnen deze sport is de 12e Dan: een brede witte band. Een slip verkrijgt men als men een nieuwe band krijgt. Dan komen er één of twee slippen bij. ‘Ikzelf heb onlangs de gele slip gehaald. Maar de oranje band zou ik wel heel graag halen’, aldus een gedreven Brayden. 

Brayden traint iedere maandag bij de sportschool van Richard de Bijl. Maar er zijn natuurlijk meer verenigingen binnen de gemeente Nissewaard die judolessen verzorgen. Wellicht wordt het ook bij jou in de buurt aangeboden. ‘Ik krijg er vooral veel zelfvertrouwen van, het met respect omgaan met elkaar maar toch kunnen stoeien en grepen leren vind ik geweldig. Ik zou zeggen je moet het eens proberen, het is superleuk! Zou het leuk vinden om jullie de volgende keer bij Judo te zien’, zo sluit Brayden af.

Ook zin gekregen in de judosport? Kijk dan snel waar je binnen de gemeente Nissewaard terecht kunt op www.lokaaltotaal.nl/gidsen/nissewaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant