Foto: René Bakker
Foto: René Bakker

De strijd tegen de windmolens

Actueel 75 keer gelezen

Rotterdam - Bij de rechtbank in Rotterdam zijn een achttiental verzoeken binnen gekomen om een voorlopige voorziening te treffen met betrekking tot de bouw van het windmolenpark langs het Hartelkanaal. Daarnaast zijn er nog een groot aantal beroepschriften binnen gekomen. Aan de rechter de vraag of deze beroepschriften te laat zijn ingediend of niet.

De grote vraag is wat zijn de consequenties als de rechter besluit dat de gemeente Rotterdam niet op de juiste manier de vergunningsaanvraag heeft gepubliceerd en de bewoners van Zwartewaal, Geervliet en Heenvliet niet de kans hebben gekregen hun bezwaren tegen de bouw van de windmolens te uiten? Duidelijk is dat het bedrijf XL Wind dan failliet is. De bouwer heeft al ruim 15 miljoen euro in het project gestort en heeft nog een bedrag van 20 miljoen te investeren. Er zijn afspraken gemaakt voor het afnemen van materiaal, er zijn rentekosten en de groene stroom kan niet geleverd worden.

Er tegenover staat echter het belang van de inwoners van met name Heenvliet en Geervliet. Zij gaan de overlast ervaren van de windmolens. Volgens de raadsvrouw van de gemeente Rotterdam moeten de bewoners niet zeuren. Zij hadden eerder moeten beseffen dat er werkzaamheden plaatsvonden aan de overkant van het Hartelkanaal en hadden zelf aan de bel moeten trekken om er achter te komen wat er aan de hand was. De gemeente Rotterdam heeft de aanvraag en de verlening van de vergunning gepubliceerd op de gemeentelijke website, in een huis-aan-huis krant in Rotterdam en in de Staatscourant. In principe moet dat genoeg zijn. Daarnaast geeft de raadsvrouw aan dat de gemeente van plan was om ook in een krant in Bernisse te publiceren, maar die krant bleek in de betreffende week niet te verschijnen.  De gemeente Bernisse gaf in augustus 2011 aan geen verdere bezwaren te zullen indienen en Rotterdam ging er vanuit dat de gemeente sprak namens haar inwoners.

De bewoners houden voet bij stuk dat ze niet op de juiste manier zijn geïnformeerd en niet wisten dat het windmolenpark gebouwd werd. En zeker niet op deze afstand van de historische kernen. Zij geven ook een groot aantal argumenten tegen de bouw. Naast de slagschaduw en de geluidsoverlast, is dat ook de veiligheid. Volgens de regels moeten windmolens een halve rotordiameter vanuit de vaarweg geplaats worden. Het Hartelkanaal is echter een oever tot oeververbinding en dat houdt in dat de turbines te dicht bij de vaarweg staan, waarover diverse gevaarlijke stoffen vervoerd worden.

Volgens de gemeente zijn de diverse aspecten meegenomen bij de afgifte van de vergunning en wordt er hard gewerkt aan de maatwerkvoorschriften. Binnen een maand of twee moet duidelijk worden of het noodzakelijk is dat er extra maatregelen getroffen moeten worden om geluidsoverlast te voorkomen. Volgens de exploitant van het windmolenpark betreffen het softwarematige aanpassingen die ten alle tijden toegepast kunnen worden. Bewoners hebben er hun twijfels over.

De bewoners, de gemeente Rotterdam en de exploitant van het windmolenpark hebben vandaag hun verhaal gedaan. Het is nu aan de rechter om te bepalen of de bezwaren van de bewoners terecht zijn ingediend en de bouw stopgezet wordt of dat de windmolens afgebouwd mogen worden, maar niet mogen draaien tot er uitspraak is gedaan in de beroepsprocedure of dat de bewoners pech hebben en eerder bezwaar tegen de bouw hadden moeten indienen. De rechtbank verwacht over twee weken uitspraak te doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant