Afbeelding
column

Vandaag is Rood

Column 198 keer gelezen

Marco zong het ooit “Vandaag is rood, de kleur van je lippen. Vandaag is rood wat rood hoort te zijn”.

Maar vandaag is rood een heel andere kleur, niet het rood van rood wit blauw maar het rood, het donkerrood van ons land, van onze provincie. Vandaag zijn wij een klein heel erg rood landje in dat grote Europa. Vandaag is dat rode landje niet meer het slimste jongetje van de klas. Niet meer diegene met dat opgestoken wijsvingertje die het altijd beter lijkt te weten.
Met alle gevolgen van dien want door al dat rood worden we ineens de paria’s van Europa. De mensen die gemeden moeten worden. Want al ben je gevaccineerd je kan hét nog wel krijgen en erger nog, overbrengen op anderen. Hoe lang moet dat nog gaan duren? Midden in de zomer hoort de jeugd ergens in het verre buitenland van het rood van de liefde te genieten. En de oudere vakantieganger van het rood van een mooie zonsondergang of van een lekker glas rode wijn.

Rare kleur trouwens, rood. De kleur van de liefde maar ook de felle kleur van haat. Van gevaar en ook van warmte. Van een stoplicht en van onze rood wit blauwe vlag. Van bloed en van donkerrode rozen. Rood is een kleur van tegenstellingen, een kleur die je op je zenuwen werkt. Sta maar eens stil voor een stoplicht op de Groene Kruisweg bij de afslag naar de Hartelbrug. Duurt vaak een eeuwigheid en dat werkt op mijn zenuwen. En ook het rood van de liefde, hoe nerveus ben je niet voor een eerste romantische date? Veel mensen worden ook zenuwachtig als er een code rood weeralarm wordt afgegeven. Of dat nu voor een storm, overmatig veel regen of zware vorst is. Zeker dan want dan wordt gelijk weer het Elfsteden virus wakker. En ook de rode gloed van een zware uitslaande brand is een zorg. Minder erg zijn zonverbrande tomaatjes en roodgloeiende houtskool op een zomerse BBQ.

Kortom wat moet je er nee? Dan toch maar dat liedje van Marco, Gooi de rode loper uit en drink een goed glas wijn, Pluk de dag want het kan zo ineens de laatste zijn.Laten we zorgen dat Nederland weer groen wordt, want daar staan we om bekend. Groene weilanden, groene natuur, gewoon gezond groen! 

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant