Afbeelding
Foto: Reinis
column

Een ode aan de AfvalHeld

Algemeen 389 keer gelezen

Bitter. Zo zou de wereld eruitzien zonder “vuilnismannen”. Ik zet het woord tussen aanhalingstekens, want ik ben er geen fan van. Het is een officieel beroep, maar het heeft iets waardoor ik een beetje moet fronsen.

Misschien komt het omdat ik als kind vaak genoeg de volgende uitspraak heb gehoord: ‘als je niet naar school gaat, dan word je een vuilnisman!’ Terwijl niet iedereen een vuilnisman kan worden. Het is een echt vak. En net zoals elk vak, heb je hier ook speciale vaardigheden voor nodig. Die uitspraak kan van mij dus de deur uit. Een vuilnisman is geen schaamtevol beroep. En al helemaal geen beroep dat je kan uitoefenen, zonder ervoor te leren. Daarom vind ik de term afvalheld beter. Want dit zijn ze toch ook?

Een wereld zonder afvalhelden
Terug naar ‘een wereld zonder afvalhelden’. Vies, vuil, vunzig of hoe je het ook wil noemen, het is bitter. Afval dat niet wordt opgehaald of wordt gescheiden. Afval dat écht op dezelfde hoop terechtkomt. Slecht voor onze gezondheid en het milieu. Zó zou de wereld er dus uitzien zonder afvalhelden. Onze redders in nood, die ons beschermen tegen vervuiling en onze omgeving schoon en leefbaar houden.

De week van de AfvalHelden
Daarom ben ik blij dat de ‘Week van de AfvalHelden’ bestaat. In deze week staan alle medewerkers in de afvalbranche centraal. Zij zijn belangrijk voor het draaiende houden van onze samenleving. Verschillende afvalbrancheorganisaties vinden dat het niet daarbij moet blijven. Iedereen in de afvalsector verdient dagelijks waardering. En ze hebben groot gelijk! Ook Reinis doet samen met gemeente Nissewaard mee aan deze week. Alle werknemers van Reinis zullen van 1 tot en met 7 maart extra in het zonnetje worden gezet.

Dank jullie wel
Ik grijp deze kans om al onze afvalhelden te bedanken. Voor hun inzet en hun toewijding. Vooral in deze bizarre tijden. Voor het doen van het werk, dat de meeste van ons niet zouden kunnen doen. Of niet wíllen doen. Zonder jullie zou de wereld er grijs en grauw uitzien. Wees trots op julliezelf, want ik ben ook trots op jullie.
Jij kan ook meedoen aan de Week van de AfvalHelden. Bied hun bijvoorbeeld koffie en wat lekkers aan. Wat je ook schenkt, ze zullen het vast en zeker waarderen!

Veel liefs én met groene groet,
Ik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant