Xu Dong Sun
Xu Dong Sun Privéfoto

De impact van corona

Algemeen 840 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een ondernemer, bedrijf, vereniging of persoon uit Nissewaard. We vragen naar hun ervaringen tijdens deze bijna onwerkelijke Covid-19 periode. Deze week een blik op Xu Dong Sun, mede-eigenaar van restaurant Watertuin Spijkenisse.

Samen met zijn neef runt Xu de Watertuin in Spijkenisse. In deze coronatijd is het voor hen als horecaondernemers een zware tijd. ‘Het voelde heel lang oneerlijk. Nu dat de winkels ook gesloten zijn, voelt het minder oneerlijk’, aldus Xu.

De Watertuin heeft 60 mensen in dienst, waarvan niet iedereen aan het werk is momenteel. Dagelijks zijn er mensen aan het werk voor de afhaal en bezorging. ‘Helaas kunnen we niet iedereen hiervoor inzetten, en dus zitten er ook mensen thuis’, legt Xu uit.

Als ondernemer ervaart Xu veel steun van zijn team. Hij geeft aan, dat ze zelfs in deze moeilijke periode, altijd klaar staan. Maar ook ervaart hij steun aan de online bestellingen en de cadeaubonnen die worden gekocht. ‘Eerst waren het onze gasten en nu zijn het onze klanten’, geeft hij vertwijfeld aan. Mensen zijn het restaurant trouw gebleven. Gelukkig heeft de Watertuin meteen bij de eerste lockdown een doorstart gemaakt met het bezorgen en afhalen. De ondernemer vertelt ons, dat deze plannen al langer op de plank lagen voor de toekomst. Maar dat corona dit nu heeft versneld. Een positieve ervaring, maar Xu noemt het wel jammer, dat het op deze wijze moest gebeuren. Net als de rest van het personeel, worden de gasten enorm gemist. Het restaurant is sfeervol maar leeg. Extra zuur is dat vlak voor de lockdown het restaurant een verbouwing onderging, waardoor het gesloten was. Veel geld is in de verbouwing geïnvesteerd. Het was de bedoeling om in april te heropenen met een groot feest, om op deze wijze het vijfjarige bestaan te vieren. Xu geeft aan dat het werken met een mondkapje wel erg wennen is. Maar vult ook aan, dat corona de onderlinge saamhorigheid heeft versterkt. ‘Iedereen is wat vaker bij het gezin’, lacht hij. Het onderlinge contact met collega horecaondernemers, noemt hij versterkt in deze periode. De functie van de twee ondernemers, is wel veranderd. Ze zijn nog steeds bezig met cijfers, maar nu op een andere wijze. Ze voeren veel gesprekken met onder andere de verhuurpartner en toeleveranciers, die het ook zwaar hebben in deze periode.

Met het aanbieden van diverse maaltijdboxen met kerstmis, hoopt de Watertuin het kerstgevoel te brengen bij de mensen thuis. Een leeg restaurant met kerstmis, blijft een zware dobber voor de horeca. ‘Het is en blijft een zware tijd. Steun de lokale horeca, want alle beetjes helpen nu des te meer!', aldus Xu. Meer info betreft bestellen bij de Watertuin? Kijk dan op www.watertuinspijkenisse.nu

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant