Heeft u al een leuke kringloop- outfit in gedachten?
Heeft u al een leuke kringloop- outfit in gedachten? Foto: Reinis

Een ode aan kringloopwinkels

Algemeen 413 keer gelezen

Steeds meer zijn wij ons ervan bewust wat onze leefwijze voor het milieu kan betekenen. Zo weten wij bijvoorbeeld dat herbruikbare rietjes een beter alternatief zijn. Dat compost goed is voor de natuur en dat we minder energie moeten verbruiken. Wij proberen steeds meer en beter te scheiden. Kortom, we doen ons best om zo goed mogelijk te zorgen voor het milieu.

Maar weet u dat ons koopgedrag ook een grote impact heeft op onze natuurlijke omgeving? Dat uw outfit mogelijk ten koste gaat van het milieu, omdat het van een fast fashion bedrijf is?

Wat is fast fashion?
Nieuwe snelle mode die binnen een korte tijd, meerdere keren per maand in de winkels verschijnt. De productie van nieuwe kleding is slecht voor onze natuurlijke omgeving. Er wordt bijvoorbeeld heel veel water gebruikt om katoenplanten te laten groeien, zodat de productie van de kleding van start kan gaan. De productie van fast fashion en de transport zorgt voor ongeveer 10% van de wereldwijde CO2- uitstoot. Uiteindelijk zorgt nieuwe kleding dus niet alleen voor meer uitstoot en waterverbruik, maar ook meer afval.

Van een sprint naar een loop
Steeds vaker proberen bedrijven op een duurzame manier kleding te produceren, door gebruik te maken van gerecyclede materialen. Hierdoor duurt het proces van grondstof naar kleding langer en vergt het meer moeite om tot een eindproduct te komen. Dit heeft invloed op de prijs en maakt duurzame mode duurder. Maar wees niet getreurd. Kringloopwinkels bestaan voor een reden! Kringloopwinkels zijn organisaties waar spullen in goede staat gedoneerd kunnen worden. Vervolgens worden deze in de winkel voor een leuke prijs verkocht. Het assortiment van de kringloopwinkel verschilt van boeken, bordspellen, zo goed als nieuwe meubels tot aan rekken met kleding.

Bijdrage aan het milieu
Een kringloopwinkel draagt bij aan een beter milieu, omdat 'oude' spullen de kans krijgen te worden hergebruikt. Zo komen ze niet bij het restafval terecht. Hierdoor wordt het milieu zo min mogelijk belast. Geen duizenden liters water nodig om de kleding te maken, hooguit een korte draai in de wasmachine. Bijna alle herbruikbare spullen kunnen bij een kringloopwinkel worden ingeleverd. Deze worden vervolgens door de werknemers van de winkel gecontroleerd, schoongemaakt, zo nodig gerepareerd en vervolgens in de showroom te koop aangeboden. Heeft u dus een aantal producten en kleren liggen die u niet meer gebruikt óf bent u juist op zoek naar spullen, schroom dan niet om uw dichtstbijzijnde kringloopwinkel te bezoeken.

Kijk op de website van de betreffende kringloopwinkel voor de openingstijden en de corona- maatregelen.

Heeft u al een leuke kringloop- outfit in gedachten?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant