Nissewaard is verdeeld over het nut van de mondkapjes.
Nissewaard is verdeeld over het nut van de mondkapjes. Foto: pixabay.com

Mondkapjes, hoe denkt Nissewaard erover?

Algemeen 622 keer gelezen

Inmiddels ligt er een dringend advies om mondkapjes te dragen in winkels en horeca en hebben diverse gemeenten er zelfs een verplichting van gemaakt m.b.t. de gemeentelijke gebouwen. Op het moment dat het enkel nog verplicht was in het OV, heeft Groot Nissewaard de leden van TipNissewaard gevraagd naar hun ideeën en ervaringen met mondkapjes.

Ruim 36% geeft aan geen mondkapje gedragen te hebben. Als reden voor het niet dragen geven panelleden aan dat het een nutteloos vod is dat de gezondheid schaadt, geen effect heeft en gebruikt wordt om gedrag te beïnvloeden. Panelleden die hem wel dragen, geven aan dat het gedaan is omdat het verplicht was in het OV (33%) en in het buitenland (19%). Ook draagt 24% een mondkapje op het werk, bij contactberoepen en in de supermarkt.

Op de vraag of mondkapjes verplicht moeten worden, antwoord 44% dat ze verplicht moeten worden op plekken waar geen afstand kan worden gehouden en wil 13% een verplichting in alle openbare buitenruimte. Daarentegen vindt 28% dat ze niet verplicht moeten worden. Afstand houden is volgens de meeste deelnemers het belangrijkste, mondkapjes worden vaak verkeerd gedragen en misschien niet regelmatig gewisseld. Verplichting is alleen op zijn plaats als het effect heeft. Als iedereen een mondkapje op zou hebben, zou maar liefst 19% eerder geneigd zijn om afstand te houden, terwijl 11% aangeeft dan juist minder afstand te houden. Voor 61% verandert er niks. Het dragen van een mondkapje op openbare plekken geeft 41% een veiliger gevoel, terwijl 36% zich niet veiliger voelt. De meeste deelnemers in deze groep twijfelen aan het nut van het mondkapje. Daarnaast geven ze aan dat het in strijd is met de verplichting het gehele gezicht te laten zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant