Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Zomaar een Nissewaarder: Renée Maas

Algemeen 1.216 keer gelezen

De 30 jaar geleden in Delft geboren Renée Maas verhuisde al op jonge leeftijd naar Spijkenisse.

Op de middelbare school stond een verplicht bezoek aan een opleidingen- en beroepenbeurs op het programma. 'Ik was een flierefluiter, een beetje rebels misschien ook wel en had nog geen idee wat ik na school wilde gaan doen. Binnenhuisarchitect worden leek me wel leuk.'

Terugkijkend bleek de beroepenbeurs een cruciaal en toekomst bepalend punt in haar leven. De informatiestand van Defensie, waar over het werk bij de krijgsmacht verteld werd, trok direct haar aandacht. Dat was wat ze wilde: avontuur, een stoer beroep en uitdaging. De 16-jarige Renée solliciteerde en mocht vervolgens naar de keuring waar ze zonder problemen doorheen rolde.

Vier maanden opleiding in Oirschot volgden. 'Toen we op de eerste dag 's morgens vroeg op appel moesten verschijnen en ik gehaast op weg daar naartoe m'n (verboden) piercing en gelakte nagels probeerde te bedekken, realiseerde ik me dat ik twee dingen kon doen. Rechtsomkeer naar huis, of me voortaan houden aan de bevelen, regels en discipline bij Defensie.' Hoewel een van haar opleiders later vertelde niet gedacht te hebben dat Renée het vol zou houden, voltooide ze de opleiding, haalde haar groot- en gewoon rijbewijs en kwam vervolgens bij de logistieke dienst terecht, waarbij het van munitie voorzien van infanterie eenheden haar taak werd.

Van begin af aan wist Renée dat uitzending ook bij het werk bij Defensie hoorde. Als 19-jarige ging ze naar Afghanistan waar ze voor vier maanden werd gestationeerd in Kamp Holland nabij Tarin Kowt (Uruzgan). 'De Taliban was toen heel actief; het was een heftige tijd. We verloren meerdere collega's zowel Nederlandse als uit andere landen. Wat we toen daar hebben gezien en meegemaakt doet wel iets met je, merk je achteraf' Renées taak bestond uit het ontladen en inchecken van de op de vliegstrip net buiten het kamp landende vliegtuigen en helikopters. Ook was ze bewaarder van vrouwelijke gevangenen in het kamp. Na afloop van de vier maanden in Afghanistan werd op de terugreis een tussenstop op Kreta gemaakt, waar een gesprek met een psycholoog volgde. Ook later werden de teruggekeerde militairen gemonitord vanwege de impact van de missie.

Weer thuis werd Renée bevorderd tot korporaal en gestationeerd in Gardenen, waar zij zich ging bezighouden met het transport van brandstoffen. Ze specialiseerde zich in de wetgeving van gevaarlijke stoffen. Toen ze door bezuinigingen bij Defensie niet verder door kon groeien, besloot ze de overstap naar het bedrijfsleven te maken en ging ze bij een farmaceutische groothandel aan de slag. Sinds begin dit jaar is ze adviseur veiligheid gevaarlijke stoffen bij een ander bedrijf.

Met trots kijkt Renée op haar uitzending en werk bij Defensie terug. Ook hield ze er dierbare vriendschappen aan over. Iets doen waar je hart ligt en je passie volgen is wat ze ervan geleerd heeft. 'Het leven is te kort om iets te doen wat je niet leuk vindt. Je moet er uit halen wat er in zit en ervan genieten.'

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant