Afbeelding
Zomaar een Nissewaarder

Josiane en Jaap van Eersel

Algemeen 1.135 keer gelezen

Drie jaar geleden werd in Zuidland gestart met buurtpreventie. Josiane en Jaap van Eersel zijn vanaf het begin actief in het team van lopers die door middel van observeren, signaleren en rapporteren meehelpen aan een schoner en veiliger dorp.

Eind 2016 stond het buurtpreventieteam van de gemeente Nissewaard op de markt in Zuidland om inwoners te werven voor de start van buurtpreventie in Zuidland. Josiane kwam enthousiast van de markt thuis, met de mededeling dat zij zich wilde aanmelden; ze vroeg Jaap om ook mee te doen. 'Ik wandelde sowieso al veel buiten en kan dat mooi combineren met mijn inzet voor de buurtpreventie', vertelt Josiane. De wervingsactie was een succes en onder leiding van Angela Kuiters werd begin 2017 in Zuidland gestart met 10 buurtpreventie vrijwilligers.

Jaap maakt inmiddels de planning voor de lopers en is ook meldingscoördinator. De groep is met wat wisselingen nu gegroeid naar 14 lopers van diverse leeftijden, welke regelmatig in duo's hun ronde lopen. Gemiddeld zo'n vier avonden en/of dagen per week zijn de buurtpreventievrijwilligers te zien op straat. 'We zijn ook goed bekend in het dorp, getuige het feit dat we regelmatig buiten het lopen om worden aangesproken om dingen te melden. Maar ook laten bewoners zich lovend uit over de inbreng van de buurtpreventielopers', vertelt Jaap.

Helaas is er ook in Zuidland nogal wat vuil op straat te vinden. Josiane begon daarom twee jaar geleden met het opruimen van dat zwerfafval tijdens het lopen van haar ronde. Zo vult zij wekelijks twee of drie avonden per week enkele afvalzakken en maken Josiane en Jaap ook regelmatig een rondje door de polder en Bernissegebied om zwerfvuil te rapen. 'Op zo'n ronde levert dat makkelijk een paar vuilzakken vol blikjes en ander afval op. We worden er af en toe wel eens boos en moedeloos van dat mensen zonder nadenken hun troep op straat en in de natuur achterlaten. Maar we hebben het idee dat het schoner wordt en het is fijn dat anderen ook vuil opruimen.'

Hondenpoep is een andere ergernis. 'Regelmatig komen lopers thuis met zolen vol van poep op de stoep en worden hopen poep gespot op grasvelden waar ook kinderen spelen. Daarom willen we graag een oproep aan hondeneigenaren doen: ruim het op!' Daarnaast wordt tijdens het lopen gelet op dingen als overhangende takken, kapotte straat verlichting, losliggende straattegels, niet afgesloten (tuin)poorten en -ramen, enz. Wat vervolgens wordt gemeld aan handhaving, politie of gemeente. Twee keer per jaar is er ook een evaluatie met hen en eens per jaar wordt door de gemeente een gezellig samenzijn voor alle circa 150 buurtpreventielopers georganiseerd.

Zuidland breidt flink uit en daarom is het zaak om ook het buurtpreventieteam te vergroten. Jaap doet een oproep aan Zuidlanders om zich hiervoor aan te melden. Heeft u zin en tijd om eens mee te wandelen of wilt u zich één of twee avonden per maand een uur inzetten voor een schoon, heel en veilig Zuidland? Meldt u dan aan bij coördinator Jaap van Eersel via bpzuidland@gmail.com of 06-30439613.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant