Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Pieter Bijl

Algemeen 734 keer gelezen

Afgelopen december werd Pieter Bijl, lid van de vrijwillige brandweer in Spijkenisse, samen met vier collega's Koninklijk onderscheiden. Dit als waardering voor hun jarenlange inzet, passie en gedrevenheid bij de brandweer.

Bijl (53) groeide op in Spijkenisse. Al ruim 28 jaar is hij naast zijn werk actief als vrijwillig brandweerman. Na de LTS werd hij pijpfitter bij Verolme. 'Toen ik met collega's keek naar een brand op een nabij gelegen schip, ontstond het idee om ons aan te melden bij de bedrijfsbrandweer.' Pieter was de enige die de woorden omzette in daden en brandwacht werd.

Drie jaar later solliciteerde hij bij de vrijwillige brandweer in Spijkenisse, waar hij begon als brandwacht/chauffeur. 'De kazerne stond toen nog aan de Groene Kruisstraat. De circa 45 brandweerlieden waren allemaal vrijwilligers, maar er was wel al een beroepscommandant.' Pieter werkte inmiddels en werkt nog steeds als mechanical jobleader bij Esso (ExxonMobil). In die tijd kwam hij gemiddeld zeven keer per week op als vrijwilliger. 'Mijn werkzaamheden laten niet toe dat ik overdag beschikbaar ben, dus dat was en is voor mij altijd avond, nacht of weekend.'

Hij volgde de opleiding tot chauffeur/pompbediende, hoofdbrandwacht en werd later ook brandweerduiker, lid van de meetploeg (gevaarlijke stoffen) en de decentrale meldkamer. Ook is hij lid van Team Collegiale Opvang-2 (TOC) dat bijstand verleend aan eigen collega's. Team TOC-1, waar Pieter met 24 andere brandweerlieden in de regio deel van uit maakt, spreekt in plaatselijke kazernes met brandweerploegen die iets ingrijpends hebben meegemaakt. Dit direct (dag of nacht) na het incident.

In 2002 zette Pieter samen met anderen de jeugdbrandweer in Spijkenisse op. 'We willen de jeugd kennis laten maken en enthousiast maken voor het werk van de brandweer.' Zeven actieve en niet meer actieve vrijwillige brandweerlieden geven instructies aan de jeugdploeg, die momenteel uit 18 jongens en meisjes bestaat. Op woensdagavond wordt geoefend in de kazerne aan de Schenkelweg; Bijl is hoofdinstructeur. Bij de jeugdbrandweer kan je van 10 tot 18 jaar. Daarna kan gesolliciteerd worden als brandweervrijwilliger.

Sinds '92 bestaat de brandweer in Spijkenisse gedeeltelijk uit beroepskrachten. De vrijwilligers worden zo'n 150 keer per jaar ingezet als de beroepskrachten met een eerder gemelde calamiteit bezig zijn, om hierbij te assisteren of om de kazerne te her-bezetten. De brandweer helpt mens en dier. Bij brand, hartstilstand, water/stormschade, vastzitten in een lift, ongevallen, gaslekkage en assistentie aan ambulance, zoals het met de hoogwerker uit huis tillen van mensen. Een goede conditie, bij 50+ jaarlijks getest, en geen hoogtevrees of last van claustrofobie zijn daarbij noodzakelijk. Een avond per week worden de vaardigheden van de vrijwilligers geoefend.

Het brandweervirus heeft ook Pieters drie zonen besmet. 'De jongste (22) is manschap bij de vrijwilligers, de oudste (26) aangenomen en gaat aan de opleiding beginnen en m'n middelste zoon (23) staat op de wachtlijst.' Zelf hoopt hij nog vele jaren brandweerman te mogen zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant