Afbeelding
Foto: stock

De Troetelboertjes

Column 359 keer gelezen

Kent u ze nog? De troetelbeertjes? Met de spreuk 'TROETELBEERTJES STRAAL!' voerden zij hun magie uit.

Ze bestaan nog.

Ze veroorzaken verkeersinfarcten. Draaien donuts op de snelweg. Scheuren met hun tractoren over het strand. We vinden het goed! Zwaaien naar ze vanaf viaducten. Staan broederlijk achteraan in de tractorfile.

Ze zijn stoer. Ze zijn lief, met die lekkere gezonde rode bloswangetjes. Maar lieve onschuldige troetelboertjes kunnen boos worden. Boos om een melkquotum. Om steeds veranderende spelregels. Om niet kloppende cijfers over het stikstofprobleem.

Al die druppels doen de gierput overlopen.

En dáárin staan de boeren níet alleen. Wij voelen met ze mee! Kennen het klappen van de zweep.

De ene verandering volgt de andere op. Wie kan zich nog instellen op zo veel bureaucratische waanzin?

Niet alleen onze provinciale boertjes worden door Den Haag voor achterlijk versleten. Vraag aan een verpleegkundige. Een leerkracht. Een jeugdzorg medewerker. Een kleine ondernemer. Vul maar aan. Wiens stem wordt nog wél gehoord in Nederland?

Wij hebben geen tractoren, geen kracht, geen magie. Alleen spandoeken. Boeren staan voor kracht, met de poten in de klei, stralen die oer-Hollandse magie uit.

De troetelboertjes hebben het veld geruimd. Troetelland bestaat niet meer. Wij willen ook een dikke Fendt tractor. Recht op ons doel af. Solidair met de boeren. Wij gaan óók naar het Malieveld. Dwars door die Haagse hekken. Want wij zijn boos!

Iederéén is boer Bertus op zijn tractor. Wij zijn geen troetelboertjes.

Wij zijn superboeren!

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant