Afbeelding
Foto: Anita Tempelman
Zomaar een Nissewaarder

Nel Voogt

Actueel 1.164 keer gelezen

Nel Voogt-Langerveld werd in Nieuw-Helvoet geboren, maar woont al 62 jaar in Geervliet. Na de huishoudschool werkte ze zeven jaar in de huishouding van een Dirksland's burgemeestersgezin, waar ze het erg naar haar zin had. Ze ontmoette haar uit Heenvliet afkomstige man Bram tijdens de Pasen Duinen, de jaarlijkse kermis in Oostvoorne. Ze kregen een dochter en zoon.

Soos en collecteren
Nel vierde vorige week haar 87ste verjaardag, maar stilzitten komt er niet zo van. Al heel lang zet de kwieke en altijd opgewekte Nel zich in als vrijwilligster. Nadat ze zo'n 50 jaar geleden haar rijbewijs haalde, vroeg haar buurvrouw haar om slecht ter been zijnde Geervlietse ouderen naar de wekelijkse bejaardensoos te brengen. Al gauw werd dit uitgebreid met koffie schenken en ging Nel meehelpen bij het organiseren van uitstapjes; meer dan 20 jaar zette ze zich daarvoor in. Vanaf dat ze in Geervliet kwam wonen tot haar 70ste , collecteerde Nel voor goede doelen zoals Dierenbescherming, KWF, Reumafonds, NSGK en de Hartstichting. Voor de Hartstichting was ze ook bruggenhoofd (coördinator) en collecteerde ze tot ze 80 was.

Rozenhoek
Nel en haar man bezochten regelmatig Brams ouders in De Rozenhoek (H'sluis). 'Toen m'n schoonvader alleen overbleef, gingen we twee avonden in de week en werd ik gevraagd om mee te helpen koffie schenken. Ik was er toch, dus dan deed ik gelijk de koffieronde langs alle 60 kamers.' Ook hielp Nel bij activiteiten zoals poffertjes of wafels bakken, bloemschikken, uitstapjes, het zomerfeest, kerstdiners en zanguitvoeringen. Nadat haar man 25 jaar geleden overleed ging ze door met haar vrijwilligerswerk. Het koffie schenken en de activiteiten vond ze welletjes toen ze 80 werd, maar van begin af aan helpt ze nog altijd mee bij de jaarlijkse rommelmarkt in De Rozenhoek. Elke twee weken rijdt ze zelf, Nel heeft net haar rijbewijs weer verlengd, naar het verzorgingshuis om voor de rommelmarkt ingeleverde spullen uit te zoeken, schoon te maken en waar nodig te repareren. 'Dat doen we het hele jaar door, maar met de komende rommelmarkt op zaterdag 31 augustus voor de deur, is het nu wel extra druk.'

Koninklijke onderscheiding
Familie, vrienden en buren kunnen eveneens altijd op de zorgzame en actieve Nel rekenen. Ze ging met een vriendin die in de lappenmand terecht kwam mee naar doktoren en het ziekenhuis en verzorgde haar tot ze overleed, kookte voor een zieke buurvrouw en verricht ook hand- en spandiensten voor haar familie, die inmiddels is uitgebreid met vier klein- en twee achterkleinkinderen. Nel haalde op haar 65ste haar zwemdiploma, zwemt nog steeds wekelijks en sport ook elke week een uurtje in de sportschool in Heenvliet; tien jaar lang deed ze aan nordic walking. Huis en tuin houdt ze nog zelf bij en met vriendinnen maakte Nel de mooiste reizen over de hele wereld. Pas ging ze nog met dochter Anneke op stap naar het zonovergoten Madeira. Nel heeft prachtige bloemen in haar tuin, maar achter de geraniums zitten wil ze voorlopig nog niet. Voor haar tomeloze inzet ontving de goedlachse Geervlietse onlangs een welverdiende Koninklijke onderscheiding.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant