Afbeelding
Foto: stock

Sprekershoek

Actueel 154 keer gelezen

Voorne, het eiland waar ik geboren en getogen ben. Het eiland van de hardwerkende Nederlander ? Nee, een stel eigenheimers van verschillend allooi. Westvoorne, bestaand uit Tinte, Oostvoorne en Rockanje zijn de agrariërs en miljonairs. Import Rotterdammers verblijven op het Kruiniger gors en recreëren op de "Beer" ( Brielse Maas ).

Brielle, de "hoofdstad" van Voorne, bestaand uit Vierpolders en Zwartewaal, is een stad gevuld met inwoners van het "ons kent ons".

Hellevoetsluis, ook een vestingstad net als Brielle, bestaand uit Nieuwenhoorn, Vlotbrug en per 1 januari 2018 Oudenhoorn is de groeikern voor Rotterdam en omstreken. Enorm veel inwoners uit de gemeente Rotterdam sinds de jaren 80 hebben zich gevestigd in Hellevoetsluis.

Wat mij opvalt is dat er geen connectie is tussen de inwoners van de diverse gemeenten. Wel is een samenwerking op handen tussen deze gemeenten.

De politieke interesse onder de inwoners op Voorne is voornamelijk VVD gericht, met een vleug CDA en de lokale partijen. Werk en recreatie staan op de voorgrond. Helaas gaat er ook zoveel mis en worden bepaalde groepen totaal niet gehoord. We kennen het debacle SP in Hellevoetsluis. De PvdA die het ondergronds voor het zeggen heeft, heeft zijn langste tijd gehad. De personen in de diverse fracties stoppen ermee. Een leegte blijft over, verschuivingen van sleutelfiguren naar andere partijen is een feit als ik de plaatselijke berichtgeving moet geloven. Ondertussen ontbreekt het aan fantasie en daadkracht in alle politieke partijen. Hoe dat komt ? Al die "oldtimers" bepalen wat er moet gebeuren. Nieuw bloed ? Wordt belachelijk gemaakt en weggezet als een stel geestelijk gehandicapten. Dat is wat er aan de hand is ! De ivoren toren en het pluche overheersen de mening en beleving van de Voornenaar. Verplaatsing in de personen en behoeften is niet mogelijk, gezien de leeftijden en ervaringen van de zittende politici.

Protocollen en oeverloos geouwehoer over noodzakelijke ingrepen op het eiland zijn mede oorzaak dat politiek niet leeft. U wilt de gemeenteraad in ? "Waarom zou ik ?" antwoord de meerderheid van de jeugd ( 18-35 jaar).

Ondertussen beslissen de "oldtimers" over de jeugd maar respecteren niet de wensen. Waar blijven de fastfood restaurants ? Waar zijn de dancings ? Waar zijn de jeugdverenigingen ? Ze zijn er niet meer of heel erg afgeslankt. Bioscopen ? Ze zijn er wel maar exploitatie is bloedduur. Niet het gewenste filmaanbod. Ondertussen worden er wel plannen ingediend die door provinciale politiek worden afgeschoten. En zo gebeurd er meer wat niet naar de zin is van de burger. Ouderen komen er goed van af. Die hebben fietspaden, praatgroepen en gereduceerd vervoer. Clubjes zoals de ANBO, SBO staan voorop om zoveel mogelijk de ouderen het naar de zin te maken. Jeugd ? Een speeltuin is al te veel gevraagd. Er zijn uitzonderingen maar de ruchtbaarheid die eraan gegeven wordt is minimaal.

De hete hangijzers, en die gelden niet alleen voor de jeugd, zijn: jongeren-recreatie, vervoer, scholing, veiligheid, wonen en voorzieningen van sociale aard. Daar doet de politiek iets mee en zeker op lokaal niveau. Dus Voornenaar, zoek ze op die politici, en laat weten wat er speelt in Uw beleving. Wat moet anders ? Wat kunnen de politici voor u betekenen ? De vraag stellen is hem ook beantwoorden. Praat mee, deel ideeën. Maak Voorne weer mooi en prettig !

Dr.Snuggles

( Dr.Snuggles is sterschrijver op Blog http://urubin.com ) met  400.000 views per dag )

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant