Afbeelding
Foto: stock

Stop toch met die idiote sollicitatieplicht

Column 1.336 keer gelezen

Mensen met 'n werkloosheidsuitkering moeten zich suf solliciteren op straffe van een strafkorting als men niet voldoet aan ridicule eisen. Soms moeten uitkeringsgerechtigden 4 x per week (!) een sollicitatie verzenden. Omdat het om grote aantallen mensen gaat loopt het aantal zinloze sollicitatiebrieven volledig uit de hand.

De eerste vraag is dan altijd: mogen de mensen dan in een "hangmat" liggen van "mijn belastinggeld"? Ik zeg nee, maar de sollicitatieplicht heeft idiote vormen aangenomen waarop niemand echt zit te wachten.
Je verplicht mensen te solliciteren op niet bestaande banen, waarvoor ze te hoog of te laag opgeleid zijn, of waarop massaal wordt gesolliciteerd. De kans dat je dan wordt aangenomen is nul en komt dat solliciteren neer op uitkeringsgerechtigden pesten. Het is stupide dat een doctorandus moet solliciteren op een schoonmaakbaan etc. Het is sowieso dan verdringing van schoonmaakvaklieden.

Regionale bedrijven krijgen jaarlijks tussen de 1,5 en 2 miljoen (!) verplichte sollicitaties en zitten er ab-so-luut niet op te wachten. In heel NL gaat het om 20 miljoen. Grote bedrijven krijgen duizenden open sollicitatiebrieven. Meestal standaardbrieven, omdat werkzoekenden dezelfde sollicitatietrainingen krijgen. Bij personeelszaken zien ze dat direct, men is getraind op "moetjes". Die schuiven ze snel opzij. Al zullen ze dat niet snel toegeven.

Uitzendbureaus hebben last van veel binnenlopers waar ze niet om gevraagd hebben. Sollicitanten moeten keurig te woord worden gestaan en pro forma ingeschreven. Zinloos!

Bedrijven worden door de overheid op hoge kosten gejaagd. Alles moet worden gelezen en beantwoord, als dat al gebeurt. Uiteindelijk wordt het bedrijven ook nog eens kwalijk genomen dat ze na de 500e standaardsollicitatiebrief geen antwoord meer geven. Omdat de werkzoekenden geen antwoord krijgen of voor de 100e keer "standaard" worden afgewezen verdwijnt het zelfvertrouwen volledig. Dit alleen omdat men ooit een rigide sollicitatieplicht heeft verzonnen, vaak uit puur rancune.

Politici: stop die zinloze briefschrijverij. Zonde van 't geld, moeite en moraal! Het is aan de politiek om de ridicule regels aan te passen, Ze heeft ze zelf verzonnen. Doe aan maatwerk!

Reageren: alfred.b.blokhuizen@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant