Afbeelding

Misverstand

Column 80 keer gelezen

Beste heer Baeten,

Verzekeraar ASR heeft volgens Elsevier onder uw leiding over vorig jaar zijn nettowinst met 42 procent op weten te voeren, tot € 601.000.000,-. Applaus voor u. De groei was vooral te danken aan overnames door het onderdeel levensverzekeringen. Ironisch; levensverzekeringen.

Kleine Jelle uit Hardenberg heeft zo'n levensverzekering nooit nodig gehad. Hij werd vanwege een ernstige hersenafwijking dood geboren toen hij 22 weken jong was. Tactisch niet sterk om te overlijden met 22 weken, want ASR vergoedt uitvaartkosten pas vanaf 24 weken. Zo zijn de regels nu eenmaal, gaf úw ASR aan. Dus niks uitvaartvergoeding. Begraven in de tuin of in het park, dat mag volgens de regels. Ouders nog meer overstuur, vervelend, maar case closed.

Tóch niet. Een fotografe die de ouders belangeloos een fotoreportage met hun overleden zoontje schonk zag het verdriet, de stress en onmacht en startte een crowdfunding actie. Gedreven door collectieve boosheid, onbegrip en verdriet was het bedrag voor de uitvaart snel binnen. De zaak kreeg aandacht in de media en verscheen in caps lock letters in het Algemeen Dagblad.

U kreeg het stuk onder ogen en baalde van de negatieve aandacht voor ASR. Een bedrijf dat net de beursgang heeft gemaakt kan deze publiciteit missen als kiespijn, moet u gedacht hebben. ASR besloot alsnog over de brug te komen onder het mom dat alles op een misverstand berustte.

Misverstand? Mijn hol, meneer Baeten! Per 1 januari 2013 hebben uitvaartverzekeraars beloofd de begrafenis, crematie of rouwplechtigheid óók uit te keren bij overlijden van baby's jonger dan 24 weken. Dit naar aanleiding van een vergelijkbaar geval in 2012. Het betrof toen een meisje; ze heette Danique. Herinnert u zich haar ouders nog en de starre houding van Monuta? Voor een topman die goed is voor € 498.000,- basissalaris bent u persoonlijk verantwoordelijk voor dit misverstand. Ik begrijp dat u doet aan schadelastbeperking, maar zorg er voor dat dit nóóit, nóóit, maar dan ook nóóit meer voorkomt!

Ik hoop dat u deze keer de namen van Jelle en Danique niet meer vergeet. En voor alle verzekeraars die nu lachen om de negatieve publiciteit voor ASR; bewijs maar dat jullie ook maar één haar beter kunnen en willen.
                                                                                                 J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant