Afbeelding
column

Energie

Column 632 keer gelezen

Je krijgt er haast (negatieve) energie van. Van al die plannen dus. Van die extreem hoge windturbines die bij Spijkenisse noord gezet gaan worden, tussen de A15 en het kanaal. Vroeger stonden daar van die schattige kleine turbinetjes. Vanaf Hartelbrug richting Geervliet. Die moesten weg, iedereen blij. Kregen we verderop bij Geervliet en Heenvliet vijf veel hogere windmolens voor terug. Omgevraagd want ze staan op Rotterdams grondgebied dus ze hoefden niets te melden. Nu blijkt waarom die kleine molentjes weg moesten. Om op die plek nog véél grotere molens met meer overlast te gaan plaatsen.

En dan die energiecentrale in de Biertse polder. Er reden destijds al weken lang vrachtwagens rond die duizenden tonnen zand aanvoerden. Vele hectaren goede landbouwgrond verdwenen eronder. Toen bleek dat dit voor een centrale was. Een lelijk hoog gebouw en veel lelijke hoge, masten. Niet meer tegen te houden. In de Bernisser vertelde de wethouder van de gemeente Bernisse dat er bomen en watervlaktes omheen zouden komen. Om het geheel aan het oog te onttrekken! Hoezo ontrekken, met water? Dat is plat en alles steekt er boven uit. Met bomen? Die moeten dan wel 40 - 50 meter hoog worden en die bestaan niet. Resultaat een foeilelijk gebouw aan de rand van de Bernisse dat het landschap behoorlijk verziekt. 

En nu dan het volgende idiote plan. Een waterstoffabriek naast die foeilelijke centrale, Ach er zijn máár 8 voetbalvelden aan ruimte voor nodig. De installaties worden niet hoger dan 40 meter! Kan er nog wel bij, toch? Fijn naast een recreatiegebied, in een beschermde polder. Beschermd omdat er veel vogels broeden en overwinteren, zoals duizenden ganzen. Fijn ook omdat onze gemeente graag het toerisme wil aan zwengelen. Leuk fietsen in de polder, een ritje langs de waterstoffabriek!

En dan om het af te ronden, hoe verziek ik een regio?, wil de overheid ook nog twee atoomcentrales gaan plaatsen. Weliswaar wat verder op, op de Maasvlakte. Maar toch. Of onze regio al zo gezond en veilig is? Ik neem aan dat iedereen zich nog wel Tsjernobyl kan herinneren en Fukushima? 

Hang nu eens een flinke serie turbines in de Haringvlietdam. Asfalt wordt zomers bloedheet in de zon en er is zat in de omgeving, gebruik die warmte. Gratis energie! Zo zijn er nog meer alternatieven te vinden om energie op te wekken op een veilige manier.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant