Afbeelding
column

Verkiezingen 2023

Column 1.173 keer gelezen

Als je dit leest is het al weer enige tijd geleden dat we een aardverschuiving hebben meegemaakt. Niet letterlijk maar politiek, veroorzaakt door BBB. Er is al veel over gezegd en geschreven. De reguliere politiek moet zich de blaren geschrokken zijn.

Dit had niemand verwacht, een nieuwkomer die in alle provincies de grootste werd. Te verwachten was het wel, men was gewaarschuwd. Door de LPF, van Pim Fortuin. door de PVV van Geert en door Forum van Thierry. En iedere keer gingen de hoge heren door alsof er niets gebeurd was. De mannen en vrouwen in Den Haag hebben duidelijk geen feeling met de rest van Nederland. Er wordt al sinds Pim gesproken over vertrouwen herstellen in de politiek Na iedere nieuwe verkiezing blijkt echter dat er niets geleerd is. Blijkt dat er steeds minder vertrouwen over is. Gek? Na alle fouten in beveiliging van mensen, Groningen, toeslagen. Had je een normale baan gehad, dan was je er al lang uit gegooid.

We weten hoe het verlopen is met LPF en Forum.  Alleen PVV weet een beetje overeind te blijven. Nu zien hoe BBB het gaat doen de komende tijd. Of zij het vertrouwen terug kunnen winnen. Niet zo zeer in de provincie maar in de 1e kamer want dat lijkt veel belangrijker te zijn. En daar mogen we niet voor kiezen!

En dan was er ook het waterschap, zo’n wazige verkiezing. Het schap is voor mij een overheidsinstelling die opgelegde taken heeft. Droge voeten, waterkwaliteit, natuur en wegen in de polder. Waarom je daar een gekozen raad voor nodig hebt? Dan zou je ook voor Staatsbosbeheer, de GGD of het recreatieschap moeten kiezen. Raar dat het schap niet ondergebracht wordt in de provincie. Dan is maar een verkiezing nodig..

Eerlijk gezegd, ik vind het logischer dat je in plaats van het schap rechtstreeks de 1e kamer zou kunnen kiezen. Tijd om regels om te gooien? Doe dan gelijk wat aan de kiesdrempel. Al die kleine splinterpartijen, al die afgesplitste politici die voor zichzelf beginnen. Het werkt toch niet! Je bent gekozen voor een bepaalde partij omdat je daar in gelooft. Als je dat geloof verliest, stap je op. Er is tenslotte niet gekozen op een later door jou gevormde eenmanspartij. Daar kan men mee beginnen om het vertrouwen terug te winnen. En écht luisteren naar gewone mensen.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant