Afbeelding
column

Nog even dit

Column 93 keer gelezen

De uitgever van dit blad bedacht dat er minder columns geplaatst moeten worden zodat er meer sport in kan. Op zich prima want sport is gezond, zeker in deze coronatijd moet iedereen sporten of in ieder geval voldoende bewegen. Hoewel dat ook in normale tijden zou moeten. Goed voor je lichaam, je geest en je sociale contacten. Maar wat doet sport dan in een krant? Sporten doe je toch fysiek, in een sportschool. Of als dat niet mag lekker buiten op de fiets, lopen, joggen, skaten, schaatsen, zwemmen. Hoewel dat laatste nu wel wat koud is. Of ga een teamsport doen, krijg je vanzelf sociale contacten.

Ik ben zelf helemaal geen sporter maar ik beweeg tijdens mijn werk al voldoende. Onze wijngaard is bijna 4 ha groot, loop je helemaal rondom heb je 1 km gedaan. Als ik vóór aan het werk ben en iets nodig heb moet ik dat vaak achter gaan halen. Lopend heen en terug 1 km. Als je daar loopt zie je van alles onderweg. Dat leidt soms af van wat je ging doen. Hierdoor sta ik soms aan de andere kant en denk wat had ik ook weer nodig. Dus terug dan weet ik het wel weer als ik voor ben en dan weer terug. Kortom beweging zat. Als je dat een keer of 10 hebt, jawel 10 km lopen. Ik ben maar gaan fietsen, gaat in ieder geval sneller. 10 km is toch 2 uur lopen, op de fiets slechts een half uur!

Ik zou daarom eerder denken dat je in een krant geen wedstrijdverslagen gaat plaatsen. Schrijf eerder over leuke fiets en wandelroutes, over sportevenementen waar je aan mee kan gaan doen. Over de diverse sportclubs waar je bij aan kan sluiten. Als het alleen gaat over wedstrijden die al geweest zijn wordt het net zoiets als naar tv staren en sport kijken. Doet niets voor lichaam, geest of sociale contacten. Het is toch veel mooier zelf te sporten dan er op tv naar kijken. Dus hup: pak die wandelschoenen, pomp de banden van de fiets op, haal de schaatsen en skeelers uit het vet. Of meld je bij een sportclub aan. Gaat dit stukje toch over sport en heeft het nut gehad als je erdoor aan de gang gaat.

Fred Lorsheijd

Uit de krant