Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl
column

Wegkijken van oorzaak voedselbank

Column 522 keer gelezen

Er verschijnen steeds meer berichten dat de voedselbanken problemen hebben met het verzamelen van voeding. Het wordt moeilijker door minder verspilling bij fabrikanten en supermarkten. Maar ook het stijgend aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank zorgt ervoor dat het steeds lastiger wordt om pakketten te maken.

Ik stoor me enorm aan het voedselbankendebat. Het gaat namelijk over de kwaliteit en hoeveelheid van wat mensen krijgen en helemaal niet over de oorzaak van voedselbanken. We vergeten al te gemakkelijk dat, als deze vrijwilligersorganisaties er niet waren, honderdduizenden mensen, ook kinderen, honger lijden in ons steenrijke land. En dat gaat al 20 jaar zo. Politici debatteren maar al te graag over dat voedselbanken steun behoeven. Dat is een totaal foute discussie!

Ik heb gezien wat armoede met mensen doet. Ik vind het verschrikkelijk dat mensen in weer en wind in een rij staan te wachten voor een voedselpakket. Wat een vernedering is dat, terwijl verreweg de allermeesten jarenlang werkten, bijdroegen aan de maatschappij en belastingen betaalden. Tegelijkertijd heb ik zéér grote bewondering voor de vrijwilligers van de voedselbanken. Ik was 14 jaar één van hen!

Het echte probleem kennen we. Dat is dat het minimumloon veel te laag is, de toeslagenregelingen veel te ingewikkeld en de overheid veel te hard is met boetes en maatregelen. Daarbij komt nog dat mensen wegkijken van het armoedeprobleem. Altijd hebben ze wel wegkijkargumenten. Het zijn de 10-tallen regelingen die bewijzen dat het minimumloon niet toereikend is om van te leven.

Politici hebben de sleutel in handen om armoede op te lossen. Verhoog de minimumlonen en stop met al die idiote regelingen, die ook nog leiden tot politieke en ambtelijke willekeur bij gemeenten.

Dus als u politici hoort over de voedselbanken, dan hoort u ze eigenlijk bewust wegkijken van hun verantwoordelijkheid. Dat moeten politici, maar ook wij als kiezer, ons allemaal aantrekken!

Alfred Blokhuizen

Uit de krant

Uit de krant