Afbeelding
Foto: Peter de Jong

Zestienhoven, de lucht is van ons!

Column 161 keer gelezen

De baas van Schipholgroep, Dick Benschop, bleek bij de presentatie van de jaarcijfers geïrriteerd door het stilliggen van zijn groeiplannen. Zijn groeimantra wordt maar niet beantwoord in politiek Den Haag. Hij heeft haast en stampvoetend riep hij "get Schiphol done". Dan gaat het overigens nadrukkelijk ook over Zestienhoven. De politiek aarzelt zeer terecht.

Benschop doet net alsof de lucht van hem is, waar alles voor mag wijken. De leefomgeving van honderdduizenden mensen mag worden verpest en vogels mogen massaal worden gedood. En men doet net of dat héél normaal is. De lucht lijkt gemonopoliseerd door de luchtvaart. En als men "nee" zegt dreigt hij met 'n economische ramp en ineenstorting van de werkgelegenheid. Zeg maar chantage.

De echte vraag wordt maar niet gesteld en die is: Van wie is de lucht eigenlijk? De lucht is niet van bedrijven, dat moeten we toch met elkaar eens zijn. De lucht is van alle bewoners op deze aardbol. Dus dat vraagt om een verantwoorde benadering en het opkomen voor álle belangen van ál die bewoners, mens, dier en plant. Dus winst voor aandeelhouders niet op de 1e, maar 5e plaats.

De praktijk? We hebben een luchtvaartindustrie die gast is in onze lucht, maar die niet netjes komt vragen of ze het vol mogen vliegen met lawaai en luchtvervuiling. Ze gedragen zich als arrogante eigenaar die zelfs niet bereid is belasting te betalen. Maar i.p.v. dat men netjes komt vragen verketteren ze de bewoners die opkomen voor hun gezondheid en welzijn en die van hun kinderen.

Het denken moet echt om. De luchtvaart is niet de eigenaar van onze lucht. Ze zijn er te gast. Ze dienen zich dus te gedragen als gast en heel keurig vragen of ze gebruik mogen maken van die ruimte boven ons hoofd. En als het antwoord "nee" is, is het "nee" en dan past stampvoeten niet. Er is niets te eisen door de luchtvaart. Dat stampvoeten van Benschop is volslagen ongepast, want de lucht is van ons!

Reageren: column@alfredblokhuizen.nl

Uit de krant

Uit de krant