Het 25 jarig bestaan wordt op zaterdag 16 december gevierd met een Kumpulan van 12.oo tot 16.45 uur in wijkcentrum De Akkers Toegang € 10,00, kinderen tot 12 jaar € 4,00.
Het 25 jarig bestaan wordt op zaterdag 16 december gevierd met een Kumpulan van 12.oo tot 16.45 uur in wijkcentrum De Akkers Toegang € 10,00, kinderen tot 12 jaar € 4,00. Foto: Pixabay.com

Kota Paku: 25 jaar aandacht voor Indische Cultuur

Algemeen 760 keer gelezen

Spijkenisse - Tijdens een uitzending van Radio Tokèh bleek dat er bij inwoners van Indische komaf behoefte bestond voor bijeenkomsten. Zeker de wat oudere mensen voelden zich eenzaam. 

Op 30 oktober 1998 kwam een klein groepje bij elkaar in restaurant Djakarta. De eerste kumpulan was een groot succes en bleek in een behoefte te voorzien. Het resultaat was de oprichting van de stichting Kota Paku, wat Spijkerstad betekent (kota = stad, paku = spijker). 

Doel
Het doel van de stichting is om een ontmoetingspunt te zijn voor oudere Indische mensen en iedereen die affiniteit heeft met Indië/Indonesië. Dat kunnen mensen zijn die daar geboren zijn, maar ook mensen die er een aantal jaren gewerkt hebben. ‘Ook VOMI’s,  oud militairen die in Indië en Nieuw-Guinea hebben gevochten, vinden onderdak bij Kota Paku. Met de kumpulan wil de stichting iedereen een gezellige middag bezorgen met cultuur, muziek en dans. De kumpulans vinden sinds januari 1999 plaats in wijkcentrum De Akkers, waar de gemeente Kota Paku een zaal beschikbaar stelt. Tegenwoordig worden er nog slechts vier kumpulans per jaar georganiseerd en een thema/filmmiddag.

Indische cultuur
In de afgelopen jaren zijn er diverse busreizen gemaakt, maar altijd met een link naar Indië. Zo werd jaarlijks de Tong Ton Fair in Den Haag bezocht, maar zijn er ook uitstapjes gemaakt naar de Porceleyne fles, de Japanse tuin en Xotus. Ten tijde van het 10-jarig bestaan van de stichting kon er dankzij een subsidie van de gemeente een bezoek gebracht worden aan Bronbeek, waar iedereen zelf kon kiezen welk monument bezocht werd’. Bronbeek is een tehuis voor oud-KNIL militairen maar ook een museum en Indisch herinneringscentrum. Op het terrein staan onder andere monumenten voor de slachtoffers van de Japanse zeetransporten, de jongenskampen en de vrouwenkampen.

Themadagen
Kota Paku organiseerde ook veel culturele- en themadagen. In de afgelopen jaren was er o.a. een boekbespreking met Yvonne Keuls (Ind. Tantes), optredens van Wouter Muller, Lonny en Wieteke van Dort, toneelgroepen o.a. Sloom Bloed, traditionele Papuadansgroep Sampari, themadag met Dane Beerling, filmmiddagen van o.a. Marion Bloem en Hetty Naaijkens.
Rumah Oost-West
Kota Paku was betrokken bij de oprichting van Rumah Oost-West, een Indisch woonproject voor 50+ in Spijkenisse. Op 22 november 2012 konden de eerste bewoners de sleutel van hun appartement in ontvangst nemen.

Signaleringsfunctie
De stichting heeft ook een signaleringsfunctie. Problemen zijn altijd bespreekbaar. In het verleden gebeurde dit via een huiskamerproject van de club Pelangi en project Reminiscentie van de SWO. Kota Paku was in het verleden lid van het Indisch Platform, maar er is nu een samenwerking met de stichting Pelita, die hulp op sociaal, cultureel en historisch gebied biedt aan de Indische gemeenschap. Daarnaast is Kota Paku ook lid van de Multiculturele Federatie Spijkenisse Samen (FSS). De FSS neemt deel aan diverse activiteiten in Nissewaard zoals Internationale Vrouwendag en Open Monumentendag.

Goede doelen
In de afgelopen jaren heeft de vereniging verschillende projecten in Indonesië financieel gesteund door tweedehands spulletjes te verkopen onder leiding van Loes Coenraad. Eerst een project in de Molukken, daarna een wooncomplex voor weeskinderen in Malang. Succesvol was de steun aan school en woongemeenschap voor verstandelijk gehandicapte kinderen op Bali, mede dankzij de bemiddeling van twee studenten uit Spijkenisse. Vorig jaar besloot Kota Paku i.s.m. Rumah Oost-West, de vereniging Teman Teman Sehati van Francine Tammeling te helpen. Francine steunt al jaren, de kansarme oudere Nederlands-Indische mensen, die door verschillende omstandigheden in Indonesië zijn achtergebleven, omdat zij niet erkend zijn, geen Nederlandse nationaliteit hadden.

Kota Paku voorziet in een behoefte. Dat blijkt uit het feit dat ze in 2000 de Vrijwilligerspluim ontvingen en in 2015 een Vrijwilligersnominatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant