Afbeelding
Foto: PR

Meld Misdaad Anoniem bestaat 20 jaar

Algemeen 302 keer gelezen

Het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem (M.) is terug op het niveau van voor de coronapandemie. In 2022 stuurde het meldpunt in totaal 18.857 meldingen naar de politie en andere opsporingsinstanties. Het meest werd gemeld over drugs, gevolgd door geweld, gezochte verdachten en financieel-economische delicten. Dankzij de tips werden minstens 3.046 verdachten opgespoord.

Ruim de helft van de tips (10.241) waren drugsgerelateerd. Deze meldingen omvatten de volledige keten van drugscriminaliteit: van internationale drugssmokkel, de productie van synthetische drugs en hennepteelt tot aan straathandel. Op de tweede plaats staat de categorie geweldsdelicten, zoals mishandeling, schiet- en steekincidenten of moord en doodslag. Hierover werd vorig jaar 2.009 keer gemeld. Verder ontving M. 1.580 tips naar aanleiding van opsporingsprogramma’s, gevolgd door 1.377 tips over financieel-economische delicten, zoals witwassen en crimineel vermogen.

Daders herkend
Het aantal meldingen over gezochte verdachten bleef voor het derde jaar op rij opvallend hoog. De meeste van de bijna 1.600 tips ontving M. na uitzendingen van Opsporing Verzocht en regionale opsporingsprogramma’s. Uit een terugkoppeling van de politie blijkt dat vorig jaar minstens 3.046 verdachten werden opgespoord dankzij tips via Meld Misdaad Anoniem. In totaal zijn minstens 611 wapens van straat gehaald. Verder blijkt uit de analyse dat er minstens 206.864 hennepplanten in beslag zijn genomen.

20 jaar anoniem melden
Meld Misdaad Anoniem bestaat twintig jaar. Sinds de oprichting stuurde het meldpunt ruim 305.000 meldingen naar de politie en opsporingsinstanties. Mede dankzij deze tips zijn minstens 36.000 aanhoudingen verricht.

Nissewaard
Uit de jaarcijfers van Meld Misdaad Anoniem blijkt dat vorig jaar in Nissewaard de volgende zaken opgelost konden worden:

Aanhoudingen in drugsonderzoek rondom woning in Spijkenisse
Naar aanleiding van een anonieme melding in december is het ondermijningsteam van de politie in Nissewaard een onderzoek gestart naar een pand in Spijkenisse. Tijdens een actiedag op vrijdag 21 januari zijn drie verdachten aangehouden. Tijdens de actiedag zagen de agenten dat één man zich kort in het pand in de wijk Vriesland ophield, om vervolgens met een andere man te vertrekken. Beide personen werden gecontroleerd en bleken een handelshoeveelheid harddrugs, 750 euro in contanten en een geladen vuurwapen bij zich te hebben. Kort daarna werd het pand opnieuw bezocht. Dit leidde wederom tot een aanhouding en de vondst van hard- en softdrugs in het pand. Daarnaast werd in de woning van de verdachte die het vuurwapen bij zich droeg ook nog drugs en munitie aangetroffen. Alle drugs, het vuurwapen en de munitie is in beslag genomen.

Drugsdealers aangehouden in Nissewaard mede dankzij M.-tips
 In de laatste week van januari heeft de politie in Nissewaard vier personen aangehouden ter verdenking van de handel in verdovende middelen. Dit gebeurde mede dankzij tips via Meld Misdaad Anoniem. Naast de aanhoudingen hebben de agenten ook de voertuigen en woningen van de verdachten doorzocht. Daar stuitte zij op duizenden euro’s aan contant geld, een handelshoeveelheid harddrugs en een vuurwapen. Alles is in beslag genomen.

Vondst hennepkwekerij na anonieme meldingen: twee aanhoudingen
De politie in Nissewaard heeft in de week van 16 maart meerdere adressen bezocht naar aanleiding van meldingen via Meld Misdaad Anoniem. Bij één van adressen was het raak. In het pand bevond zich een hennepkwekerij die klaar was om in gebruik te nemen. Daarnaast zijn er ook twee personen aangehouden.  

Vuurwapens en explosieven aangetroffen in Spijkenisse na anonieme tip
De politie in Spijkenisse heeft op 22 december in een woning aan de Beethovenstraat meerdere vuurwapens en explosieven aangetroffen. Daarnaast werden ook attributen ontdekt die gebruikt worden bij de hennepteelt. Een 43-jarige man is aangehouden. De politie kwam de locatie op het spoor dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem.

Uit de krant

Uit de krant