Oscar oefent hier de voorwaartse salto met 2,5 draai.
Oscar oefent hier de voorwaartse salto met 2,5 draai. Privéfoto

Nissewaard got Talent

Algemeen 1.212 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere keer een talent van iemand uit Nissewaard. Hiermee willen we onbekende, bekende, mooie, lieve en bijzondere talenten in de spotlights zetten. Hierdoor ontdekt u als lezer hoe talentvol Nissewaard eigenlijk is. 

Deze week een blik op het uitzonderlijke talent van Oscar Groenhuysen. 

Oscar is 18 jaar en doet aan de sport freerunning. Deze sport is veel meer dan alleen maar salto’s maken. Freerunning is een sport, waarbij een ‘renner’ (de free runner) zich sierlijk door een meestal stedelijke omgeving verplaatst door muren, ramen, auto’s etc., NIET als obstakels, maar juist als hulpmiddelen te zien om zich voor te kunnen bewegen. Soms op grote hoogte. De continuïteit van de bewegingen wordt flow genoemd en is gericht op acrobatiek. Als free runner ontwikkelt men zich naar het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht. Het is geen wedstrijdsport, maar je kunt het al vanaf redelijke jonge leeftijd beoefenen. ‘Ik vind freerunning het leukste wat er is, omdat ik me altijd ergens in kan verbeteren. Zo kan ik groeien in de sport. Ik ben zo’n vijf jaar gelden met freerunning begonnen, doordat de beste vriend van mijn broer hieraan deed. Ik hoorde steeds mooie verhalen over stunts. Hierdoor wilde ik ook een keer meedoen en al snel was ik verkocht’, vertelt Oscar.

Deze sport kent vooral persoonlijke overwinningen. Het is hierdoor niet te bepalen of iets het hoogst behaalde is. ‘Het ligt er een beetje aan hoeveel je voor een truc oefent. Mijn uitdagingen bij deze sport blijven ook steeds groeien en ik ben vooral nu op dreef om een dubbele vooruit salto buiten te proberen. Via het gras naar het zand. Natuurlijk blijft dit mega spannend omdat je gewoonweg weet dat zoveel fout kan gaan, maar tegelijk blijft het ook het leukste om te doen. Wat ik persoonlijk wil bereiken binnen deze sport, is dat ik mezelf kan blijven uitdagen tot nog moeilijkere trucs. Beroemd hoef ik er niet mee te worden, maar wel dat ik echt de gekste trucs kan uitvoeren uiteindelijk’, legt Oscar enthousiast uit. 

Voorheen oefende Oscar dag in dag uit in de buitenlucht in het Bernissegebied. Sinds hij werkzaam is bij het trampolinepark in Spijkenisse, kan hij zijn sport ook tijdens zijn werk beoefenen. Zo oefent hij consequent meerdere soorten salto’s per dag. Zodra hij iets nieuws gaat oefenen krijgt hij hiervan een enorme adrenaline boost. 

Oscar sluit naar eigen zeggen af met de woorden, dat het niet uitmaakt welke sport je kiest. Het juist leuk is om je zelf steeds te kunnen verbeteren binnen een sport naar keuze. Vooral als je dit ook nog eens met je vrienden kunt doen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant