Ieder jaar wordt er stil gestaan bij de stolpersteine in Heenvliet ter nagedachtenis aan Rachel Goudsmit en het echtpaar Van Blankenstein.
Ieder jaar wordt er stil gestaan bij de stolpersteine in Heenvliet ter nagedachtenis aan Rachel Goudsmit en het echtpaar Van Blankenstein. Foto: Annelies Vrinten

Herdenking ontruiming Het Apeldoornsche Bosch

Algemeen 810 keer gelezen

Apeldoorn - Vandaag wordt de ontruiming van de joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch herdacht.

In de paviljoens van Het Apeldoornsche Bosch, dat in 1909 werd opgericht, werden geesteszieken behandeld en was er ruimte voor ontspanning, arbeidstherapie, sport en spel. Er was een synagoge op het terrein en de sjabbat en Joodse feestdagen werden gevierd. De eerste tweeëneenhalf jaar van de Tweede Wereldoorlog gingen relatief onbezorgd voorbij aan de patiënten en het personeel in de instelling die in de natuur en ver van de Randstad lag. Op 1 april 1942 werd het niet-joodse personeel ontslagen en wanneer Joden niet meer mogen reizen komt er ook bijna geen bezoek meer in het Apeldoornsche Bosch. Begin 1943 gaf commandant Aus der Fünten opdracht om het gehele complex te ontruimen.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 zijn alle ruim 1400 patiënten, onder wie Rachel Goudsmit uit Heenvliet en een groot deel van het personeel van de instelling naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. Van aparte personeelstransporten via Westerbork kwam slechts een enkeling terug.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant