De buurthuiskamer staat open voor iedereen.
De buurthuiskamer staat open voor iedereen. Foto: Madeleine de Haas

Warme Kamer bij Leger des Heils

Algemeen 1.882 keer gelezen

Eenzaamheid is één van de grootste problemen in deze tijd. Niet alleen onder ouderen, maar ook jongeren voelen zich eenzaam.

Het Leger des Heils heeft in heel Nederland meer dan 100 buurthuiskamers. Ook het korps in Spijkenisse doet op dinsdag, woensdag en donderdag de deuren open van de buurthuiskamer aan de Anth. van der Nootstraat 8, waar iedereen welkom is voor een kop koffie, soep en een goed gesprek. Of u nu levensvragen heeft of gewoon een praatje wilt maken, u vindt er altijd een luisterend oor. ‘We hebben veel vaste gasten, maar er zijn ook mensen die zo maar binnen lopen en de onderwerpen van gesprek zijn divers’, vertelt Leo Gesquièrre. Leo is de coördinator van de buurthuiskamer. 

Warme Kamer
Zeker nu de energiekosten stijgen, ziet het Leger dat veel mensen de verwarming en de verlichting liever niet aanzetten om zo te besparen op hun kosten. Omdat het Leger des Heils mensen niet in de kou wil laten zitten, is ze begonnen met de actie ‘Warme Kamers’. Indien mogelijk gaan de buurthuiskamers elke dag open. Kapitein Hans Scholtens wil als daar behoefte aan is, ook op de andere dagen de buurthuiskamer in Spijkenisse openstellen. ‘We weten alleen niet of daar ook behoefte aan is’, geeft hij aan. Er zijn echter niet alleen bezoekers nodig om de buurthuiskamer te laten slagen, ook moeten er vrijwilligers zijn. ‘Ik heb er per dagdeel minimaal twee nodig, anders gaan we niet open.’ De vrijwilligers hoeven niet persé uit het Leger des Heils zelf te komen. Iedereen die hulp wil verlenen, wordt met open armen ontvangen.

Kledingwinkel
Op de dagen dat de buurthuiskamer open is, is ook de kledingwinkel geopend. Sonja van Zanten coördineert de werkzaamheden. ‘Mensen kunnen goede kleding, schoenen en accessoires bij ons inleveren. Wij verkopen die voor een klein bedrag, zodat mensen met weinig geld ook iets nieuws kunnen aanschaffen. De opbrengst wordt gebruikt om activiteiten te financieren. ‘Per week sorteren de vrijwilligers rond de 1900 kilo kleding. ‘We zien een groei in het aanbod maar ook in de vraag.’ Ook bij de kledingwinkel is de stille armoede zichtbaar aan het worden.

Kerkgenootschap
Wat vaak vergeten wordt, is dat het Leger des Heils ook een kerkgenootschap is. Op zondagmorgen is er om 10.00 uur altijd een samenkomst met veel zang/muziek en een eigentijdse boodschap. Hans Scholtens en kapitein Joke Pippel verzorgen de diensten.

‘Het is een kerk met handen en voeten’, legt Hans uit. Naast het uitdragen van het evangelie, is het verlenen van maatschappelijke hulp aan diegenen die nergens meer terecht kunnen, één van de speerpunten van het Leger des Heils. Denk daarbij aan de opvang van dak- en thuislozen en de hulp aan verslaafden. Wil je meer weten, stap dan eens binnen of kijk op legerdesheils.nl of warmekamers.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant