Afbeelding
open brief

Bomenridders luiden de noodklok

Algemeen 721 keer gelezen

De Bomenridders luiden de noodklok. Zij hebben onderstaande brief geschreven aan wethouder Mijnans.

Aan Wethouder Mijnans,

De mailbox van de bomenridders is overvol en elke dag blijven de mails binnenstromen. Mails van boze en verontwaardigde mensen, beste wethouder. Ze zijn boos omdat in hun omgeving, waar ze met plezier wonen, schokkend veel bomen zijn gemarkeerd om gekapt te worden.
En dit gebeurt grootschalig door heel Nissewaard. Mensen snappen er niets meer van beste wethouder. Het kapgedrag van deze gemeentestaat in schril contrast tot haar eigen tegeltjesbeleid en de klimaatveranderingen.

Vanuit uw partij ONS krijgen mensen te horen, dat de parken in Nissewaard de afgelopen20-30 jaar minder goed zijn onderhouden. En, dat er nu gewerkt wordt aan meer variatie inde groengebieden. Dan rijst er bij iedereen de vraag, waarom maak je als gemeente de beslissing om grote gezonde bomen te kappen om er vervolgens kleine boompjes voor terug te zetten.
Beste wethouder, dit betekent toch dat er op het gebied van bomenbeleid iets niet goed gaat?

Als gevolg van het kappen van die volwassen bomen zijn héél veel bomen nodig om de CO2-opslag te compenseren. En we weten allemaal dat deze bomen hard nodig zijn, kijkendn aar het gebied waar we naast wonen, de Botlek.

Ingenieursbureau Cobra Groeninzicht, de uitgever van de Bomen Monitor, heeft geheel belangeloos de data van 2008, 2019 en 2020 ter beschikking gesteld. Op basis van analyse van satelliet- en luchtbeelden, metingen in het veld en door vakkennis van data en groen te combineren, geeft Cobra’s Bomen Monitor inzicht in de groene leefomgeving. Zo ook de groene leefomgeving van Nissewaard.

Het resultaat was schokkend te noemen, er zijn de afgelopen 12 jaar bijna 20.000 bomen gekapt beste wethouder.
Maar hier stopt het niet. In plaats van van goed onderhoud, zet deze gemeente nog steeds liever de kettingzaag in gezonde bomen.

Beste wethouder, u gaat al 16 jaar over het groen in onze gemeente. En u heeft het al 16jaar over het kappen van bomen wegens achterstallig onderhoud. Bent u niet al die tijdverantwoordelijk geweest voor goed onderhoud aan de bomen in onze gemeente? Ondertussen gaat het kappen gewoon door:

136 bomen – Voorweg
222,5 are bosplantsoen en 27 bomen - Ottersveen
Gallileilaan
Groene strook langs de Groene Kruisweg verdwijnt helemaal
Park tussen de Hoek en Sterrenkwartier.
Grote kap - Waterland park, nog een keer 60 bomen (dit is de derde kap van het bosareaal)
Honderden bomen – Bernisse. Vrijwel alle bomen dikker dan 10 cm gemarkeerd met een rode stip.

Mensen zijn boos en verontwaardigd, beste wethouder.

En beste wethouder, zoals u zelf zegt, blijft u nog steeds, na 16 jaar achterstallig onderhoud, vertrouwen houden in de kundigheid van de mensen die gaan over het groenbeleid.

Misschien moet u zelf eens wat vaker door de groengebieden fietsen om te zien wat er gebeurd. En laat u eens door een ander bureau adviseren. 

Doe dit voor de inwoners van Nissewaard, want tenslotte zit u daar voor Ons.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant