Afbeelding
Foto: Chris Pennarts

TenneT opent de deuren van het landstation op de Maasvlakte

Algemeen 32 keer gelezen

TenneT opent de deuren van het landstation van het Hollandse Kust (zuid) tijdens de Net op Zee familiedag; deze dag vindt plaats op de Maasvlakte op zaterdag 2 juli aanstaande. Tijdens de familiedag viert TenneT een belangrijke mijlpaal in de energietransitie; de oplevering van het Net op Zee Hollandse Kust (zuid), kortweg HKZ. Met de oplevering van HKZ krijgt het Net op Zee dat TenneT in de Noordzee aanlegt meer en meer vorm.

De Net op Zee familiedag is er voor iedereen die bijdraagt aan – of interesse heeft in – de energietransitie en de netten op zee. Niet alleen energieprofessionals zijn uitgenodigd, ook het brede publiek is welkom.

Energietransitie op de Maasvlakte volop in beweging
HKZ is de eerste verbinding van een offshore windpark naar de Maasvlakte, met een capaciteit van 1400 MW. Wanneer het door windparkontwikkelaar Vattenfall te realiseren gelijknamige windgebied in 2023 volledig operationeel is, genereert het een hoeveelheid groene stroom die overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van meer dan twee miljoen huishoudens. Tussen nu en 2030 realiseert TenneT nog meer Netten op Zee, die eveneens aanlanden op de Maasvlakte. Dan gaat het om de Netten op Zee IJmuiden Ver Beta, IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek 2.

Niet alleen TenneT voert duurzame projecten uit op de Maasvlakte. Rijkswaterstaat realiseert een windpark vlak naast het landstation van HKZ. Vattenfall en Air Liquide maken samen plannen voor het bouwen van een elektrolyser voor het omzetten van elektriciteit van windpark Slufterdam naar groene waterstof. Om slechts enkele voorbeelden te geven. De energietransitie op de Maasvlakte is dus volop in beweging.

Uniek kijkje achter de schermen
Tijdens de Net op Zee familiedag geeft TenneT bezoekers een uniek kijkje achter de schermen bij het landstation van HKZ. Bezoekers kunnen de mensen en bedrijven leren kennen die een steentje hebben bijgedragen aan dit bijzondere Net op Zee project. Ook voor kinderen is er genoeg te doen tijdens de Net op Zee familiedag. Van een energiespeurtocht langs de verschillende bedrijven op de bedrijvenmarkt, tot een bezoek aan de TenneT-bus, waar kinderen (en volwassenen) met behulp van een VR-bril kunnen rondkijken op een offshore platform.

Aanmelden
Bezoekers kunnen bij de registratie kiezen uit één van de drie beschikbare tijdslots. Op zaterdag 2 juli de Maasvlakte verder ontdekken, in combinatie met de Net op Zee familiedag? Bezoek dan FutureLand of neem deel aan de interactieve demo van Offshore Wind 4 Kids op het Maasvlaktestrand. Klik op onderstaande link om naar de registratiepagina te gaan.

Registreren

Uit de krant

Uit de krant