Afbeelding
Foto: pixabay.com

Vogelbescherming: laat huiskatten nooit buiten loslopen

Algemeen 851 keer gelezen

De Vogelbescherming adviseert eigenaren van huiskatten om hun dier nooit buiten los te laten lopen. De organisatie wijst er op dat wilde vogels wettelijk beschermd zijn en dat kattenbaasjes de wet overtreden als hun huiskat schade aan wilde vogels toebrengt. De organisatie stelt zelfs dat een algeheel huiskattenverbod noodzakelijk kan zijn in de buurt van kwetsbare ecosystemen zoals op eilanden. Het is voor het eerst dat een grote natuurbeschermingsorganisatie zich ondubbelzinnig uitspreekt tegen het loslopen van huiskatten.  

Hiermee gaat de Vogelbescherming een stap verder dan de jaarlijkse oproep van de Bond van Friese Vogelwachten. De Bond voert dit jaar voor de derde maal op rij de campagne: ‘Kuiken in het land, poes in de mand’, waarbij kattenbaasjes worden opgeroepen om de huiskat gedurende het broedseizoen van half april tot en met juni binnen te houden. De genoemde campagne wordt gesteund door onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provincie Friesland. Sinds vorig jaar is ook de Vogelbescherming aangesloten bij deze campagne, maar de vogelbeschermers gaan nu een stap verder. 

Volgens de Vogelbescherming is de huiskat het meest voorkomende roofdier in Nederland en worden jaarlijks miljoenen beschermde vogels gedood. Hiervoor zouden de eigenaren juridisch aansprakelijk zijn maar gehandhaafd wordt er nauwelijks. Ter onderbouwing verwijst de Vogelbescherming onder meer naar onderzoek van rechtswetenschapper Arie Trouwborst van de Universiteit van Tilburg. Trouwborst concludeerde in 2019 dat het buiten laten loslopen van huiskatten in strijd is met Europees recht. De Vogelbescherming is de eerste grote natuurbeschermingsorganisatie die deze conclusie openlijk onderschrijft. Dit is opmerkelijk omdat de Rijksoverheid ontkent dat het loslopen van huiskatten volgens Europees recht verboden is. 

De aanscherping van het standpunt van de Vogelbescherming komt voor de actiegroep Stichting Huiskat Thuiskat op een goed moment. De actiegroep heeft een juridische procedure aangespannen tegen minister Van der Wal van Natuur en Stikstof. De Stichting meent dat het loslopen van huiskatten wel degelijk onwettelijk is. De actiegroep eist van de minister dat ze handhaaft en de eigenaren van loslopende huiskatten aanpakt. Voorzitter Roel van Dijk: ‘Ik roep alle natuurbeschermingsorganisaties op om het voorbeeld van de Vogelbescherming te volgen en zich in heldere taal uit te spreken. Hoe meer organisaties zich uitspreken voor het beschermen van wilde dieren en tegen het loslopen van huiskatten, hoe groter de druk op de politiek wordt om te stoppen met het gedoogbeleid.’  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant