Ed in actie.
Ed in actie. Privéfoto

Nissewaard in beweging

Algemeen 71 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een sport of activiteit, door de ogen van een sportliefhebber, sporter, of sport/activiteitenaanbieder uit Nissewaard. Ze delen hiermee hun passie voor hun sport. Hierdoor krijgt u als lezer hiermee een kijkje achter de schermen van een sport of activiteit.

Deze week deelt Ed van der Stokker zijn passie voor het trainen in hardlopen. 

Ed is 59 jaar. Naast het hardlopen zit Ed graag op de racefiets en trekt hij wekelijks zijn baantjes in het zwembad. Met ruim 14 jaar lidmaatschap bij atletiekvereniging Spark op zijn conto, is Ed sinds 2013 bij deze zelfde vereniging gediplomeerd looptrainer en geeft hij met veel plezier training aan loopgroepen. ‘Ik ben ooit met hardlopen begonnen omdat ik meer wilde bewegen en wat gewicht wilde verliezen. Naarmate je beter getraind raakt, ga je steeds meer plezier beleven aan het volgen van de trainingen. Uiteraard kan je individueel gaan lopen, je stapt de deur uit en je start. Maar het lopen in een groep geeft veel meer motivatie. Je stimuleert elkaar en belangrijk vind ik, het sociale aspect in de groep’, vertelt Ed vol enthousiasme.

Ed heeft voor zichzelf als doel om fit te blijven en af en toe een wedstrijd te lopen. Trots is hij dat hij een aantal marathons en een aantal ¼ triatlons heeft volbracht. Als trainer wil Ed zichzelf blijven ontwikkelen. Zodat zijn loopgroep met veel plezier komt trainen en er progressie te zien is in hun resultaten. Plezier in de training is heel belangrijk. Voor wie meer wil bereiken is een goede begeleiding aan te bevelen. ‘Bouw het rustig op en zeg niet meteen; over een half jaar wil ik een marathon lopen. Met een verstandige opbouw blijft het plezierig en worden blessures vermeden. Hoe raar het ook mag klinken, de mensen ontspannen tijdens het hardlopen. Maken hun hoofd leeg. Bewezen is dat hardlopen een prima medicijn is tegen stress en burn-out verschijnselen’, aldus een bevlogen Ed.

Als trainer zorgt Ed voor een goede warming-up, loopscholing en een afwisselend programma, want hardlopen doet men niet alleen met de benen. Een goede rompstabiliteit is evengoed belangrijk. Daarom is er aandacht voor de buikspieren, rug- en borstspieren. Ook bootcamp-trainingen zijn mogelijk.

 Bij atletiekvereniging Spark is de drempel laag. Hardlopen is voor iedereen, van recreant tot fanatieke wedstrijdloper. Loopgroepen zijn ingedeeld naar niveau. ‘Kom eens kijken! Getraind wordt in allerlei vormen van atletiek. Hardlopen is goed voor lichaam en geest! ‘, zo sluit de sportieve Ed af. Voor meer informatie: www.avspark.nl of kijk op facebook.com/SparkSpijkenisse/

Uit de krant