Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Geervliet heeft Baldaeuspad

Algemeen 540 keer gelezen

Geervliet - Gisteravond onthulde burgemeester Milène Junius van Hellevoetsluis het straatnaambord van het Baldaeuspad in Geervliet, 350 jaar na het overlijden van de naamgever Philippus Baldaeus. Via de grootvader van Baldaeus zijn hij en Milène  Junius aan elkaar verwant.

Baldaeus werd in 1869 predikant in Geervliet op verzoek van ruwaard Cornelis de Witt. De in 1632 in Delft geboren Philips Baelde verloor op 4-jarige leeftijd zijn beide ouders aan de pest en werd opgevoed door zijn oom van moederszijde Robertus Junius, een predikant die werkzaam was geweest als zendeling op Formosa, het tegenwoordige Taiwan. De jonge Philips doorliep de Latijnse school, studeerde een jaar aan de Groningse hogeschool en liet zich in 1650 te Leiden inschrijven voor de studie theologie. In 1654 voltooide hij die studie en latiniseerde zijn naam – zoals toen gebruikelijk – tot Philippus Baldaeus. Hij werd in datzelfde jaar in Amsterdam bevestigd als predikant in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Hij werd in Batavia als vloot- en legerpredikant ingezet op verschillende expedities. Zo kwam hij op Celebes (Sulawesi) en leerde de oost- en westkust van India kennen. Baldaeus was geïnteresseerd in al die vreemde dingen die hij tegenkwam en maakte overal aantekeningen en schetsen. Uiteindelijk belandde hij op Ceylon (Sri Lanka) waar hij een eigen gemeente kreeg. Bij de autochtone bevolking maakte hij zich zeer geliefd, maar de leiding van de VOC vond hem te eigenmachtig. Het conflict werd op de spits gedreven en Baldaeus vertrok naar het vaderland. Eerst Den Haag en later Geervliet waar hij de rust vond om zijn aantekeningen uit te werken tot een boek. De gedrukte versie heeft hij nooit gezien, omdat hij onverwachts overleed op 26 september 1671.

In de O.L.V. Kerk werd gisteravond door  wethouder Léon Soeterboek het gipsen model onthuld van de plaquette die volgend jaar in hard steen in de kerktoren zal worden geplaatst en die eveneens een eerbetoon vormt aan één van Geervliets illustere predikanten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant