De voormalige raadzaal in Geervliet.
De voormalige raadzaal in Geervliet. Madeleine de Haas

Monument van de Maand: raadhuis Geervliet

Algemeen 425 keer gelezen

Geervliet - In 1346 stichtte Beatrijs, de dochter van Nicolaas III een gasthuis met kapel aan de Kaaistraat. Het pand bestond toen enkel uit een benedengedeelte en bood onderdak aan reizigers, zieken en armen.

Binnen konden de gelovigen door het nu gereconstrueerde koorhek de Heilige Mis volgen die in het kapelgedeelte werd opgedragen.

Rond 1500 besloot het stadsbestuur zijn intrek in het pand te nemen en ook het Dijkcollege van de Ring van Putten kwam er om te vergaderen. Zo ontstond in 1633 boven de begane grond de gemeenlandskamer, die te bereiken was via een eigen bordes. In 1823 werd dit vervangen door het bordes met schildhoudende leeuwen. Tot aan de gemeentelijke herindeling in 1980 die leidde tot de vorming van de gemeente Bernisse deed de zaal dienst als raadzaal van de gemeente Geervliet. Het is één van de trouwlocaties in de huidige gemeente Nissewaard.

Het voormalige gemeentebestuur van Bernisse heeft getracht het raadhuis te verkopen, maar uiteindelijk het pand uit de verkoop gehaald omdat ze van mening was dat het voor het nageslacht behouden moest blijven in de huidige situatie. 

Toen het benedendeel zijn vroegere bestemming had verloren werd het gebruikt als stadswaag, vleeshal, woning van de stadschirurgijn en -bode, brandspuithuis en cachot. Tot 1823 bezat de voorzijde een trapgevel. Aan de oude kapel herinneren de spitsboogramen in de zijgevels. De trots van het tussen 1964-1966 gerestaureerde stadhuis is de voormalige raadzaal. Men komt er binnen via een unieke, laatgotische eiken deur (1500) voorzien van vierpassen, waarin de nerfrichting van het hout kunstig gebruikt is. De houten archiefkasten dateren uit de 17de en 18de eeuw.
Pronkstukken van de zaal zijn de uit de verdwenen Hof van Putten geredde wapenborden (gedateerd 1588, 1642, 1654 en 1768). Samen met twee schoorsteenstukken zijn ze een herinnering aan de tijd dat het Land van Putten zijn eigen rechtspraak had. Later dit jaar komen er drie nieuwe wapenborden te hangen, die het verleden van de gemeenten Geervliet en Bernisse en het ontstaan van de gemeente Nissewaard op heraldische wijze weergeven. Deze wapenborden worden komende zaterdag overhandigd aan de burgemeester tijdens het Gouden Jubileumfeest van de Stichting Oud-Geervliet.

Op de benedenverdieping van het voormalige raadhuis vindt u Museum Stadhuis Geervliet. Dit museum is in beheer bij de Stichting Oud Geervliet en neemt u mee naar de geschiedenis van de stad Geervliet. Hier kunt u een blik geworpen worden op het verleden van Geervliet en directe omgeving, dat niet zichtbaar is in de historische dorpskern. Tot een paar jaar geleden was het museum (toen oudheidkamer geheten) op de zolderverdieping van het pand gehuisvest. Naast de vaste tentoonstelling, is er ook regelmatig een thematentoonstelling. Vaak sluit deze aan bij het thema van Open Monumentendag. Het museum is in het weekend en op afspraak geopend.

Een wapenbord in het trapportaal.

Uit de krant

Uit de krant