Arie legt graag de vergankelijkheid van planten vast.
Arie legt graag de vergankelijkheid van planten vast. Foto: Madeleine de Haas

Oeuvre tentoonstelling Arie Meuldijk

Algemeen 780 keer gelezen

Geervliet - Tot half september kunt u in Museum Geervliet, in het voormalige raadhuis, de oeuvre tentoonstelling van Arie Meuldijk bezoeken.

U bent welkom op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Oud Geervliet, die het museum beheert. De stichting bestaat dit jaar 50 jaar en Arie is al ruim 50 jaar actief als kunstenaar.

De tentoonstelling biedt een overzicht van werken die Arie de afgelopen 50 jaar heeft gemaakt. Zo ziet u etsen, maar vooral veel schilderijen. Etsen maakt Arie niet meer, maar schilderen doet hij nog steeds. Zowel met acryl als met aquarel. De aquarelschilderijen worden ook op locatie gemaakt. ‘Zo kan ik de sfeer goed weergeven.’

Arie begon rond zijn 15e met tekenen, toen hij vanwege ziekte thuis moest blijven. ‘De huisarts gaf me het advies om maar te gaan tekenen als ik me verveelde.’ Met dat tekenen is Arie nooit gestopt. Net vers van de academie betrok hij een atelier in Landswerf in Geervliet. De tentoonstelling begint met een pentekening van Landswerf en het bord dat hij op een ezel zette om bezoekers naar binnen te trekken. ‘Ik kon niet lang in het pand blijven, want het was bouwvallig en als net beginnende kunstenaar had ik niet het geld om het pand te kopen en op te knappen.’ Inmiddels heeft hij, na een korte tijd elders in Geervliet geschilderd te hebben, zijn atelier op de Burgemeester v.d. Minnelaan 2, waar bezoekers na afloop van de tentoonstelling op afspraak ook een kijkje kunnen nemen. ‘Ik heb zoveel werken, die kunnen niet allemaal in het museum getoond worden. Ook niet nu de vrijwilligers van Stichting Oud Geervliet een aantal kolommen hebben gemaakt, waaraan ik werk kan ophangen.’

Tijdens de vakanties naar verre landen, maakt Arie foto’s die hij thuis omzet naar aquarelschilderijen. ‘Als je met een groep reist, kun je niet op locatie schilderen.’ Naast landschappen heeft hij diverse vakantiesouvenirs op het doek vereeuwigd. Daarbij valt op dat hij nog steeds de fascinatie voor hoofddeksels heeft, die hij ook in zijn beginperiode laat zien. Toen waren het vooral vrouwen met grote hoeden, de laatste werken laten kindermutsen zien. ‘Die hebben we tijdens een verre reis gekocht op een markt.’ Ook kinderspeelgoed uit Guatemala is vereeuwigd.  Daarnaast schildert Arie veel planten, die hij tegenkomt op zijn wandelingen in het Bernissegebied. Als hij niet op pad kan, vooral in de winter, vindt hij zijn inspiratie bij de planten op de vensterbank. ‘Ik wil met de schilderijen van planten het voorbestaan van de natuur symbolisch weergeven.’ In de groene kamer van het museum hangen schilderijen die Arie in de periode 2019/2020 heeft gemaakt en die die vergankelijkheid ook tonen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant