Wat levert u in?
Wat levert u in? Foto: Reinis

Elektrisch is fantastisch!

Algemeen 378 keer gelezen

Binnenkort is het weer Nationale Recycleweek. In deze week draait het om de inzameling van oude elektronische apparaten en lampen.

Van 12 tot en met 18 oktober wordt u extra aangemoedigd om al uw oude elektrische apparaten en lampen in te leveren bij een speciaal inleverpunt. In Nissewaard kunt u hiervoor naar de Stadswerf en het mobiel milieustation.

Recyclen van elektronica
U ziet het misschien niet, maar de berg van kapotte elektrische apparaten en lampen groeit. Dit heeft een negatieve impact op het milieu en de klimaatverandering. Ieder verkeerd ingeleverd apparaat is een gemiste kans om grondstoffen en onderdelen te hergebruiken. Levert u uw kapotte elektronica in bij een speciaal inzamelpunt, dan zorgt u ervoor dat het niet bij het restafval terechtkomt. Hierdoor draagt u bij aan het hergebruik van waardevolle grondstoffen, zoals edelmetalen. Denk hierbij aan goud. Dit zit trouwens ook in uw telefoon! Maar er zitten meer kostbare materialen in uw telefoon: zilver, koper, zink, tin, platina en rhodium. Zonde om dit dus niet te recyclen!

Maar wat valt onder elektrische apparaten?
Eenvoudig uitgelegd: alle apparaten met een stekker of batterijen. Denk hierbij aan televisies en wasmachines, maar ook aan kleinere elektrische apparaten. Stijltangen, speelgoed en koffiezetapparaten zijn een aantal voorbeelden. Weet u dat u zelfs uw oude zonnepanelen kunt inleveren? Deze wekken natuurlijk ook elektriciteit op! Zonnepanelen bestaan uit silicium, glas, aluminium en koperdraden. Allemaal waardevolle stoffen die nog kostbaarder worden door ze te recyclen. Op deze manier kan tot wel 96% van een paneel worden hergebruikt. Investeren in zonnepanelen is dus een duurzaam idee. Goed voor het milieu en voor uw portemonnee.

De afvalcoach helpt u!
Twijfelt u welke apparaten onder elektronica vallen? Dan kunt u altijd contact opnemen met de afvalcoach van Reinis (info@reinis.nl). De afvalcoach adviseert u graag over het scheiden van afval. Hierdoor wordt afval scheiden voor u nog eenvoudiger gemaakt.

Waar kunt u terecht?
In Nissewaard kunt u terecht bij de Stadswerf om uw oude elektronica in te leveren. U krijgt toegang tot de Stadswerf door middel van uw afvalpas. Elk bezoek aan de Stadswerf kost één tik, dus houd hier rekening mee. Ook heeft u de mogelijkheid om uw oude elektronica in te leveren bij het mobiel milieustation. Alles wat in één boodschappentas past kan naar het mobiel milieustation (één boodschappentas per keer). Zorgt u er voor dat u zeker weet dat uw oude elektronica kapot is? Werken de apparaten nog goed? Dan kunt u deze apparaten inleveren bij een kringloopwinkel. Misschien maakt u er iemand anders blij mee! Weet u al welke onbruikbare elektrische apparaten u gaat inleveren?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant