De opvanglocatie in Zuidland.
De opvanglocatie in Zuidland. Foto: PR

Verruiming aantal uren voorschoolse educatie

Algemeen 934 keer gelezen

Met ingang van 1 augustus wordt het aantal uren voor voorschoolse educatie (VVE) in Nissewaard uitgebreid. Deze wijziging komt voort uit de wetswijziging Versterking van Voorschoolse Educatie (VVE) ter bevordering van de onderwijskansen van jonge kinderen.  Deze wet eist een uitbreiding van de VVE, van gemiddeld 10 naar 16 uur per week voor alle peuters met een VVE indicatie. De gemeente Nissewaard geeft de Kinderkoepel hiervoor subsidie. 

De Kinderkoepel heeft twee peuteropvanglocaties in Nissewaard, één in Zuidland en één in Heenvliet. Door de verruiming van de VVE-uren zijn op beide locaties de dagdelen en tijden aangepast per 1 augustus. Hierbij is aansluiting gezocht bij de tijden van de omringende basisscholen. In Heenvliet gaan de peuters standaard twee ochtenden naar de peuteropvang van 8.15 uur tot 12.15 uur, in Zuidland wordt dit één langer dagdeel van 8.15 uur tot 13.45 uur.

De kinderen die in aanmerking komen voor VVE krijgen twee extra dagdelen peuteropvang aangeboden. Deze extra dagdelen worden gesubsidieerd door de gemeente.

Alle peuters gaan door de wijziging langere dagdelen naar de peuteropvang. De extra tijd geeft mogelijkheden om het aanbod voor de peuters te verbeteren, waarin ook aansluiting wordt gezocht met het basisonderwijs. Op de peuteropvang bij de Kinderkoepel wordt gewerkt met thema’s. Elk thema duurt nu bijvoorbeeld zes in plaats van drie weken. Door de herhaling van het onderwerp en activiteiten leren de peuters nieuwe woorden en begrippen en groeien zij in zelfstandigheid. Op de peuterspeelzaal in Zuidland blijven de kinderen ook lunchen. Het langere dagdeel biedt hiervoor de mogelijkheid. Samen eten is niet alleen gezellig, maar het is ook goed voor de sociale- en motorische ontwikkeling.

Via PeuterPlusPlan, het kind-volgsysteem van de Kinderkoepel, worden alle ontwikkelingen van de peuters bijgehouden. Er wordt gekeken naar de sociaal-emotionele ontwikkeling, taal, rekenen en motoriek van de peuters. Het volgsysteem biedt een duidelijk beeld van de ontwikkeling van het betreffende kind en biedt inspiratie om aan de slag te gaan met de peuter, het nodigt uit om te kijken naar het pedagogisch handelen op de groep, naar de aanwezige en beschikbare materialen en de activiteiten die worden aangeboden. 'Zo krijgt elke peuter de beste kans om zich te ontwikkelen in zijn eigen tempo',  aldus Ed Knegt van de Kinderkoepel. De verruiming van de VVE-uren door de gemeente Nissewaard draagt hier zeker aan bij.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant