Afbeelding

'Kerkklokken en gebedsoproep een wereld van verschil'

Algemeen 1.409 keer gelezen

De ChristenUnie-SGP in Nissewaard kan zich goed voorstellen dat de versterkte oproep tot gebed van moslims in Spijkenisse Noord tot veel commotie leidt en het luiden van kerkklokken niet.

Volgens de ChristenUnie-SGP ligt er een wereld van verschil tussen deze twee uitingen van geloof. Fractievoorzitter Bernard Tebrugge van de ChristenUnie-SGP Nissewaard licht toe: 'De enige overeenkomst tussen de gebedsoproep van moslims en het luiden van kerkklokken is dat beiden een grondwettelijk recht zijn. De inhoud is volstrekt anders. Kerken in Nederland luiden hun klokken al sinds de 7e eeuw. Dat doen kerken, ook in Nissewaard, al eeuwen om het begin van de diensten aan te kondigen, maar het klokgelui heeft meer functies. Het is om een feestelijke of blijde gebeurtenis aan te kondigen of juist om de lokale bevolking te waarschuwen tegen naderend onheil. Het staat in dienst van de kerkelijke gemeenschap, maar ook van de gehele (lokale) gemeenschap. Het is een typisch Nederlands geluid.

De islamitische gebedsoproep is een heel ander verhaal. Er wordt in de oproep 4 keer beweerd 'Allah is groot' (Allahoe akbar), 2 keer getuigd dat er geen god is behalve Allah en 2 keer beleden dat Mohammed de boodschapper van Allah is. Deze oproep is een belijdenis van het islamitisch geloof en wordt vaak luid over de gehele gemeenschap uitgestort. Het is geen typisch Nederlands geluid en roept bij veel inwoners weerstand op door de onaangename toon ervan. Het is een dwingend en dreigend geluid.'

De ChristenUnie-SGP geeft aan de ontwikkelingen nadrukkelijk in de gaten te houden. Tebrugge: 'Wij willen geen islamisering van de publieke ruimte. De gemeente moet erop toe zien dat het geluidsniveau niet overschreden wordt. Bij teveel klachten door omwonenden moet er worden ingegrepen'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant