Afbeelding
Zomaar een Nissewaarder

Jacques van Hout

Algemeen 735 keer gelezen

Bij de voetbalschool van VV Spijkenisse kunnen kinderen vanaf 5/6 jaar spelenderwijs kennismaken met voetballen. Deze kweekvijver van de amateurvoetbalclub die huist op sportpark Jaap Riedijk in Maaswijk, wordt geleid door Jacques van Hout.

Jacques, geboren in Hoek van Holland en op tweejarige leeftijd naar Spijkenisse verhuisd, groeide op in Noord. Hij volgde de havo, was kort verband vrijwilliger bij de Luchtmacht, kwam in de automatisering terecht en werkt bij een verzekeringsmaatschappij. Toen Jacques een jaar of tien was ging hij voetballen bij VV Spijkenisse waar zijn vader en later ook zijn broer actief waren. Hij bleek geen groot talent en hield het actief voetballen na een paar jaar voor gezien. Wel bleef hij het voetballen, eerste elftal en de club volgen.

Voetbalschool
Jacques trouwde, kreeg drie zoons en bleef in Spijkenisse wonen. 'Toen onze oudste zoon wilde gaan voetballen, blies ik samen met Gerrit van Rangelrooy de voetbalschool weer nieuw leven in. Plezier krijgen, hebben en houden in voetballen en uiteindelijk de bal onder controle krijgen is daarbij de inzet', vertelt Jacques. Naast een heleboel andere vrijwilligers is hij ook trainer en coördinator bij de voetbalschool; inmiddels al zo'n 25 jaar. Ook is hij medeorganisator van het jaarlijkse jeugdkamp, het kerst (kinder)zaalvoetbaltoernooi en het vier tegen vier toernooi.

Kinderen van kinderen
'In de loop der jaren heb ik misschien wel duizend voetballertjes in spe voorbij zien komen. Inmiddels ook kinderen van ouders die zelf bij de voetbalschool speelden.' Een aantal groeiden uit tot talentvolle spelers. 'Glenn Rijsdijk, Robert Michilsen, Justin Tromp, Mark Schenk en Rephendry Amsterdam begonnen er en spelen nu geregeld in het eerste elftal. Robert de Vos, die betaald voetbal speelt bij FC Emmen, heeft ook hier zijn roots.' Ook Jacques' twee andere zoons gingen voetballen. In tegenstelling tot veel andere ouders werd hij geen trainer van een (jeugd)elftal, maar bleef hij altijd bij de voetbalschool, zodat hij bij wedstrijden van zijn zoons langs de lijn kon staan om hen aan te moedigen.

Felicitaskerk en jongenskoor
Jacques verrichtte in de loop der jaren ook op heel andere terreinen veel vrijwilligerswerk. Zo is hij Rad van Fortuin-speaker bij de jaarlijkse Felicitaskerk Fancy Fair en was hij ook bestuurslid van de parochie. Eveneens was hij bestuurslid van de koepel van christelijke basisscholen VCPO in Spijkenisse en droeg bij aan de fusie van twee scholen tot de huidige Rank. Ook was hij, toen zijn zoons er zongen, bestuurslid en actief vrijwilliger bij het Rotterdams Jongenskoor. 'Een mooie tijd. We maakten prachtige reizen met het koor dat o.a. zong in Sint Petersburg, Baltimore (VS) en Salt Lake City.' Daarnaast was Van Hout jaren betrokken bij het pastoraal opbouwwerk (POS), het huidige STIMOS, in Spijkenisse.

Onderscheiding
Geheel verdiend kreeg Jacques in april voor zijn tomeloze en belangeloze inzet als vrijwilliger, een Koninklijke onderscheiding opgespeld. Tot slot wil hij graag vermelden dat dit natuurlijk zonder steun en stimulans van zijn vrouw niet mogelijk was geweest.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant