Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl
Uw lokale ondernemer

Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt

Actueel 2.834 keer gelezen

Gericht op terugkeer in de maatschappij

In Spijkenisse staat de Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt. De inrichting is een van de grootste inrichtingen van Nederland. Er is plaats voor 105 jongeren. Voornamelijk jongens tussen de 14 en 21 jaar.

Gespecialiseerde afdelingen Jongeren kunnen in De Hartelborgt terechtkomen, omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd en de (kinder)rechter hier een straf of PIJ maatregel voor oplegt. Daarnaast kunnen jeugdigen er ook preventief worden geplaatst, in afwachting van hun rechtszaak. De PIJ-maatregel is een behandelmaatregel voor jeugdigen bij wie er sprake is van een ontwikkelstoornis of psychische aandoening. De Hartelborgt beschikt ook over een afdeling voor ernstige crisis en een afdeling voor ernstige psychiatrische problematiek.

Nieuwe start
Door de jongeren hun vrijheid af te nemen, worden ze gestraft voor hun misdaad. Zodra ze echter bij De Hartelborgt binnen komen, worden de jongeren voorbereid op een nieuwe start. Hierbinnen leren ze om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en werken ze aan verbetering. Dat gebeurt via de YOUTURN methodiek. Met deze methode willen ze de jongeren leren dat al het handelen voortkomt door je gedachte. Iemand die tegen je oploopt doet dat niet met opzet, maar per ongeluk omdat het bijvoorbeeld druk is. Accepteer het sorry en ga niet direct matten. Simpel gezegd, maar juist door het anders laten denken begint het traject van re-integratie in de maatschappij. "Het draait om het aanleren van vaardigheden", geeft pedagogisch medewerkster Fabiola aan. "Samen met de andere disciplines binnen de inrichting en de ouders zet je een plan op dat gericht is op de terugkeer in de maatschappij." "Een kind, een plan", vult groepsleider André aan. "Voor kwetsbare jongeren is het belangrijk dat ze niet afgewezen worden, maar gestimuleerd worden hun mogelijkheden te ontdekken."

Onderwijs
Onderwijs en/of arbeidstoeleiding maken een verplicht onderdeel uit van de dagprogramma. De opleidingen worden verzorgd door het Kompas College. Naast voortgezet speciaal onderwijs biedt de school, die binnen in De Hartelborgt zit, ook voorbereidend beroepsonderwijs op mbo1 niveau. "Zodra een jongere binnenkomt, nemen wij contact op met zijn school en zorgen dat zijn boeken hierheen komen", legt Fredie uit. "Het doel is de achterstand zo klein mogelijk te houden."Fredie staat voor een klas waarvan iedere leerling een ander niveau heeft en dan moet je zorgen dat ze allemaal geïnteresseerd blijven. "90% van de jongeren die hier binnen komen hebben enkel basisschool, dus het vergt heel wat van ons en van de doelgroep." "Onderwijs in De Hartelborgt is maatwerk", benadrukt André.

Arbeidstrainingscentrum
In de regio Rotterdam zitten bedrijven vaak te springen om arbeidskrachten. Dit kunnen bedrijven zijn met specifieke taken zoals asbestreinigers, maar ook metselaars bijvoorbeeld. Om daarop in te springen, zeker omdat de doelgroep steeds ouder wordt, heeft De Hartelborgt een arbeidstrainingcentrum (ATC) opgezet. Hier leren jongeren arbeidsvaardigheden, het gaat om leren in de praktijk. "Wat wij daarbij zoeken zijn mensen uit de praktijk die de jongeren een vak kunnen leren", geeft locatiemanager Marjan Herbschleb aan. "Een stratenmaker met een slechte rug kan misschien niet meer in de praktijk aan de gang, maar kan onze jongens het vak goed leren. Het bedrijf van de stratenmaker heeft dan het voordeel dat wij zorgen voor de scholing en dat zij zelf de jeugdige op maat het vak leren. En zo worden er nog veel meer vakmensen gezocht." Fredie: "Eigenlijk is iedereen welkom, maar vooral lassers, metaalbewerkers, stucadoors en stratenmakers." In het ATC kunnen jongens ook certificaten halen. Hiermee kunnen ze hun verleden achter zich laten en opnieuw beginnen. Werkervaring opdoen is daarbij ook belangrijk. Vrijwilligers Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal en dus zitten de jongeren onder toezicht ook achter de PC, om digitaal werk in te sturen naar school of zelfs voor Facetime lessen. Voor dit toezicht kan De Hartelborgt nog altijd vrijwilligers gebruiken, maar ook voor andere hand- en spandiensten zoals het helpen in de zorgboerderij die vorig jaar gestart is, voor de jeugdigen die niet het reguliere onderwijs of werktraject kunnen volgen.

Collega's gezocht
De jongeren worden op allerlei manieren gestimuleerd om hun terugkeer in de maatschappij goed te laten verlopen. Omdat goed te blijven kunnen doen zijn ze dringend op zoek zijn naar collega's. Niet alleen de al genoemde vakmensen, maar ook leerkrachten, pedagogisch medewerkers en beveiligers. Deze laatste groep zorgt niet alleen voor de beveiliging maar ook voor de begeleiding van de jongeren buiten 'kantooruren'. "Wij maken de jongeren wakker als de begeleiders nog niet aanwezig zijn en vangen ze ook aan het eind van de dag weer op", legt Dominic uit. Hij zou graag vijf nieuwe collega's willen hebben, zodat de druk minder groot wordt.

Geen dag is hetzelfde in De Hartelborgt en dat is volgens bovenstaande medewerkers juist het leuke van het werken op deze locatie. Verschillende mensen, verschillende leeftijden en verschillende achtergronden maken het werk afwisselend en uitdagend. Bel gerust Marjan Herbschleb via onderstaand nummer voor informatie of kijk op een van de websites www.meesterbaan.nl en www.werkenvoornederland.nl.

De Hartelborgt
Borgtweg 1
3202 LJ Spijkenisse
088-0712457

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant