Scouts hielpen bij het leggen van de  kransen en bloemen.
Scouts hielpen bij het leggen van de kransen en bloemen. Foto: RopaPhoto
video

Ingetogen en drukbezochte Dodenherdenking Spijkenisse

Actueel 863 keer gelezen

Spijkenisse – Burgemeester Salet was vrijdagavond aanwezig bij de Dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de Vredehofstraat. Samen met haar echtgenoot legde zij namens het gemeentebestuur een krans. Thema van de herdenking van dit jaar was 'Verzet'.

In de Dorpskerk werd hieraan voorafgaande een herdenkingsdienst gehouden, waarbij zoals ieder jaar ook een delegatie van het Britse No. 600 City of London Squadron aanwezig was. Na de dienst werd een stille tocht gelopen vanaf de kerk, over de Voorstraat en eindigend bij het monument aan de Voorstraat. Op de Voorstraat werd een moment stilgestaan bij de voormalige woning van de Joodse familie Levie, die in de oorlog werd weggevoerd en omgebracht. Onderweg hadden vele belangstellenden zich aangesloten bij de stille tocht.

Bij het monument werden liederen gezongen door koor Rejoice uit Zuidland en een gedicht voorgedragen door een scholiere van CGS Scala Rietvelden. Na de twee minuten stilte en het zingen van het volkslied volgde een toespraak van burgemeester Salet. Zij sprak over het gedicht 'De achttien Dooden' van de in Spijkenisse geboren journalist, schrijver, dichter en verzetsman Jan Campert. 'In het gedicht vonden velen troost, hoop en inspiratie', aldus de burgemeester. 'Het bewijst hoe krachtig woorden kunnen zijn.' De achttien verzetslieden waar het in 1943 gepubliceerde gedicht over gaat, werden op 13 maart 1941 op de Waalsdorper vlakte gefusilleerd. In januari '43 stierf Campert zelf in concentratiekamp Neuengamme.

Aansluitend aan de toespraak volgden kransleggingen door vertegenwoordigers van de Raad van Kerken, Vereniging Oud Militairen Indiëgangers, Contact Oud- en actief dienende Mariniers (COM) en een delegatie van het Britse Squadron. Scouts assisteerden bij de kransleggingen. Daarna werden overige belangstellenden in de gelegenheid gesteld bloemen en kransen te leggen. Ook vond een kranslegging plaats bij graven van Britse oorlogsgraven op de achter het monument gelegen begraafplaats. Bij de ingetogen herdenking waren ook dit jaar weer meer belangstellenden dan voorgaande jaren aanwezig . Muziekvereniging TOGIDO uit Hekelingen zorgde voor de muzikale begeleiding.

Peter Heine legde de herdenking voor ons vast:

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant