Afbeelding

Duurzame energie in Rozenburg

Actueel 154 keer gelezen

Rozenburg - De derdeklassers vmbo-t van het PENTA College Godfried Richter in Rozenburg hebben goed in de gaten dat we duurzamer moeten gaan leven. De wereldbevolking groeit, olie, kolen en aardgas raken op en ook andere grondstoffen worden schaars. De Stichting Milieu Dichterbij verzorgt succesvolle gastlessen onder de noemer ‘Scholen voor Duurzaamheid’, waarbij leerlingen uit het voortgezet onderwijs duurzame oplossingen voor actuele maatschappelijke kwesties bedenken.

Duurzame energie
Voor het op maat gemaakte lesprogramma over energie hebben de leerlingen van het PENTA College meegedacht over de manier waarop Rozenburg in de toekomst zelf duurzame energie kan opwekken. Ze snappen heel goed dat, als we onze welvaart op peil willen houden, slim met de schaarse bronnen moeten omgaan. Er werden plannen gemaakt voor meer zonnepanelen op gebouwen en huizen, kleine windmolens en biogas. Vooral de jongens zagen kansen om energie op te wekken door gebruik te maken van stromend water en getijden. Ook gingen de jongeren na op welke manier zij zelf energie konden besparen. Bij dit project maakten zij gebruik van de ‘Bosatlas van de Energie’, die vorig jaar geschonken is door een samenwerkingsverband van energiemaatschappijen. 

Warmteleiding
Wat nog niet in de Bosatlas stond, was de informatie over de warmteleiding van het afvalverwerkings- en energiebedrijf  AVR en het Power-to-Gas-project (P2G). Paméla Blok en Arie Mol, gaven uitleg over deze nieuwe manieren van energie opwekken: De warmteleiding van de AVR vervoert heet water naar Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam. Het water wordt verwarmd met de warmte die vrij komt bij de vuilverbranding. Helaas is het te duur om een leiding naar Rozenburg te leggen, vertelde Paméla. Wel wordt er deze zomer een Power-to-Gas-station (P2G) geopend in Rozenburg. Dit is het eerste P2G-project in Nederland waarbij overtollige elektriciteit wordt omgezet in aardgas. Hierbij wordt aardgas gemaakt van CO2 en gaat dan gewoon de gasleiding in. De warmteleiding en het P2G-project zijn slimme methoden om schone energie op te wekken en hierin loopt Rozenburg voorop. De leerlingen gingen direct enthousiast aan de slag om de nieuwe informatie in hun posters te verwerken.

 

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant