Rechtsboven op de foto ligt het Van Hamburgterrein.
Rechtsboven op de foto ligt het Van Hamburgterrein. Foto: Foto-Ok.nl

Abbenbroek krijgt nieuwe wijk

Politiek 1.995 keer gelezen

Abbenbroek - Het Van Hamburgterrein in Abbenbroek, tegenover het voormalige gemeentehuis, ligt al jaren braak. Steeds was er sprake van woningbouw, maar de plannen kwamen niet van de grond.

Jelle Corpelijn, inwoner van Abbenbroek, heeft de stoute schoenen aangetrokken en is bij de inwoners gaan informeren naar hun woonwensen. Dat heeft er toe geleid dat er nu contact is met de gemeente over het bouwen van diverse woningen, waardoor de jeugd in Abbenbroek kan blijven, maar inwoners ook door kunnen stromen.

Het voorgestelde programma bestaat uit 5 geschakelde starterswoningen, 12 vrijstaande patiowoningen, 4 vrijstaande vrije sector woningen, 8 (starters)appartementen en 8 geschakelde familiewoningen.

Het college wil in principe meewerken aan het initiatief, maar heeft wel een aantal randvoorwaarden m.b.t.de stedenbouwkundige opzet, het woningbouwprogramma en de openbare ruimte vastgesteld. De ontwikkeling aan de Gemeenlandsedijk Noord betekent een verbetering van de entree tot Abbenbroek en draagt bij aan de woningbehoefte in het dorp. Daarnaast biedt de ontwikkeling de mogelijkheid om een nieuwe voetgangersverbinding met het recreatiegebied te leggen, mits dit financieel en technisch haalbaar is.

Ook de gemeenteraad is enthousiast. De PvdA vraagt wel om in de uitwerking van de plannen aandacht te schenken aan de sociale woningbouw omdat in alle vorige plannen altijd sprake was van sociale huurwoningen. Vanuit de ONS wordt gevraagd om te kijken naar de toepassing van duurzaamheidsmaatregelen. Voor Nissewaard Lokaal is het belangrijk dat jongeren uit Abbenbroek voorrang krijgen bij het betrekken van de woningen. Dat kan door te zorgen voor een goede mix van huur- en koopwoningen. De fractie vraagt nadrukkelijk om de toekomstige bewoners te betrekken bij het ontwerp van de woningen en de wijk.

Ook wordt er aandacht gevraagd voor de verkeerssituatie die ontstaat door de nieuwe wijk. Er komen twee nieuwe aansluitingen op de Gemeenlandsedijk Noord en vanuit de CU/SGP wordt voorgesteld om die laatste weg een voorrangsweg te maken.

De meerderheid van de raad is bereid om een krediet van 50.000 euro beschikbaar te stellen voor de inzet van ambtelijke capaciteit, zodat het initiatief begeleid kan worden. Wethouder Bal benadrukt op vragen van de Volkspartij dat het geld niet gaat naar een privaat persoon. Het college verwacht dat de kosten op termijn verhaald kunnen worden op de initiatiefnemers. En de aanwezigheid van sociale huurwoningen is als randvoorwaarde aangegeven, daar het college het voornemen heeft om 50 tot 100 sociale huurwoningen in de kernen te realiseren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant