Afbeelding
Foto: PR

Open Monumentedag: Kerk Abbenbroek

do 10 aug 2017, 12:00 Algemeen

De bekende erfgoedlocaties en partners van de Open Monumentendag in Nissewaard doen dit jaar op 9 september tussen 10.00 en 17.00 uur voor u de deuren open. De komende weken stellen zij zich aan u voor.

Kerk Abbenbroek
Het kerkgebouw van Abbenbroek heeft al eeuwenlang een plaats in de kleine dorpsgemeenschap.

Het koor, dat waarschijnlijk als eerste werd gebouwd, dateert uit de 13de eeuw. In het koor is nog een kleine, ingemetselde grafzerk te vinden van voor de Reformatie, heel uniek (1461)! Het gebouw bevat ook nog andere, goed bewaard gebleven grafzerken uit 17e eeuw. In het koor bevindt zich ook de eiken preekstoel – de oudste van ons eiland! - die in het jaar 1613, voor rekening van Graaf de Merode, in z'n huidige vorm werd gebracht..

Het schip van de kerk dateert uit het laatste kwart van de 15e eeuw.

Het koor en het schip worden van elkaar gescheiden door het laat-Gotische koorhek dat dateert uit 1500.

Tot het jaar 1788 worden beide gedeelten voor de eredienst gebruikt, het schip is na 1788 niet meer voor de eredienst in gebruik geweest.

De toren dateert uit het begin van de 15e eeuw en bevat een grote klok uit het jaar 1451.

In de jaren 1930-1933 is de kerk grondig gerestaureerd waarbij de "vervallen staat" grondig werd aangepakt en het gebouw zijn oorspronkelijke vorm weer terug kreeg.

Er is de laatste twee jaar (2013/2014) groot onderhoud gepleegd aan de buitenzijde van de kerk. Zo is het gehele dak voorzien van nieuwe leien, zijn alle goten vernieuwd en is het metselwerk gerestaureerd.

Inmiddels is het interieur ook vernieuwd. U bent bij deze uitgenodigd om de prachtige kerk te komen bekijken. Het orgel zal die dag bespeeld worden. U kunt onder leiding van een gids het prachtige kerkgebouw te verkennen. Ook zal er een verkooptafel zijn met producten uit Israel.

Uit de krant