Indische Eettafel en voorlichting over dementie van Stichting Pelita in Wijkcentrum Noord.
Indische Eettafel en voorlichting over dementie van Stichting Pelita in Wijkcentrum Noord. Foto:Foto-Ok.nl

Geuren en smaken van toen: Indische Eettafel Pelita

Algemeen 632 keer gelezen

Spijkenisse - In Nederland wonen naar schatting nog ongeveer 50.000 mensen met een Indische achtergrond die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Voor hen en andere belangstellenden organiseerde Stichting Pelita op zaterdag 2 maart een Indische Eettafel in Wijkcentrum Noord.

Stichting Pelita zet zich, naast activiteiten zoals de genoemde Eettafels, in voor hulp aan mensen met een Indische achtergrond. Dat kan heel praktisch van aard zijn: een hulpmiddel of een aanvraag voor de WMO, maar ook bij bijvoorbeeld hulp en voorlichting bij dementie. Veel ouderen met deze achtergrond kampen met trauma. Trauma van bijvoorbeeld het oorlogsgeweld of de latere (gedwongen) verhuizing naar Nederland. Daarbij hebben ze door dit trauma ook twee keer zoveel kans op een vorm van dementie en spelen er specifieke klachten binnen deze groep. Daarom was er op deze middag, behalve het eten, ook een presentatie over dementie met een migratieachtergrond. Hierin werden wat kenmerkende problemen besproken die bij deze doelgroep konden optreden, zoals ineens spreken over ‘vroeger’, terwijl er voorheen werd gezwegen over de (familie)geschiedenis.

Ondanks dit beladen onderwerp was de sfeer ook een van herkenning en werd er genoten door de smaken en geuren van toen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant