Afbeelding
artist impression

Spijkse Trap genomineerd voor prijs Meest Inspirerende Binnenstadsproject

Algemeen 1.791 keer gelezen

Spijkenisse - Het project de Spijkse Trap in het stadscentrum van Spijkenisse is onlangs genomineerd als Meest Inspirerende Binnenstadsproject. 

Naast het project in Spijkenisse maken nog 18 projecten in Nederland kans op deze prestigieuze prijs. Tijdens de Dag van de Binnenstad op 11 april in Veenendaal worden de themawinnaars bekendgemaakt. 

Meerdere doelen
Het project Spijkse Trap omvat een nieuwe opgang van de Uitstraat naar de Nieuwstraat en de renovatie en uitbreiding van het Centrum voor de Kunsten Spijkenisse (CvdKS). Het project heeft volgens de organisatie van de prijs een inspirerende aanpak die tegelijk meerdere doelen dient en in één klap een aantal problemen oplost. De twee eigenaren veranderen daarbij het gebruik van hun panden. Zo wordt niet alleen leegstand opgelost maar worden bovendien nieuwe functies, zoals cultuurruimten, oefenruimte voor bands, een openbaar toilet en een multifunctionele Huiskamer-voor-de-Stad toegevoegd.

Samenwerking
Het hoogteverschil tussen de Uitstraat en de Nieuwstraat wordt door de bezoekers vaak ervaren als een onderbreking van de looproute in het centrum. De Spijkse Trap is daarvoor een verrassende en tot de verbeelding sprekende oplossing. Wethouder Martijn Hamerslag is trots op de nominatie: “Deze oplossing leek onhaalbaar. Vanwege het belang van de plek, de impuls voor het stadscentrum en het iconisch beeld, zijn we tot het uiterste gegaan om dit project mogelijk te maken. En het bleek te kunnen door samenwerking met eigenaren en ondernemers, door creativiteit en door te durven dromen.” Nissewaard ontving vorig jaar € 1,2 miljoen van het Rijk voor dit project en draagt zelf ook bij in de financiering.

Centrum voor de Kunsten
Door de opgaves van twee eigenaren en de gemeente te verbinden in één project wordt de routing verbeterd, het verblijf in het stadscentrum aantrekkelijker, de leegstand teruggedrongen en een nieuwe betekenis aan het centrum toegevoegd. Dat gebeurt door ingrepen in het openbaar gebied (Spijkse Trap) en in architectuur (gebouw van CvdKS) en uitbreiding van het programma van CvdKS.

Oefenruimtes
In het plan worden muziekoefenruimtes toegevoegd aan het Centrum voor de Kunsten (CvdKS), iets wat in Nissewaard ontbreekt en waar grote behoefte aan is. De entree wordt uitgebreid met een Huiskamer-van-de-Stad. Daarin krijgt de entree/lobby van het CvdKS, ondersteund met horeca, een lokale ontmoetingsruimte en werkplekken. Zo kan het CvdKS de uitbreiding van zijn programmering met nieuwe functies/doelgroepen realiseren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant