Afbeelding
Foto: pixabay.com
rubriek kinderombudsman

Kinderen hebben recht op inclusief onderwijs

Algemeen 1.438 keer gelezen

In Nederland gaan kinderen naar het regulier onderwijs of naar het speciaal onderwijs. Regulier onderwijs is vaak een school in de wijk. Speciaal onderwijs is voor kinderen met een beperking of met psychische of gedragsproblemen. Daar krijgen zij extra ondersteuning. Mytylschool de Brug, voor kinderen met een lichamelijke beperking, is hier een voorbeeld van. En Openluchtschool de Recon, waar kinderen met een chronische ziekte onderwijs volgen. Scholen voor speciaal onderwijs zijn verder weg. Kinderen gaan er vaak met leerlingenvervoer heen. 

Het regulier en speciaal onderwijs zijn twee aparte schoolsystemen naast elkaar. Daardoor ervaren veel kinderen op het speciaal onderwijs een afstand. Kinderen op het speciaal onderwijs vertelden de Kinderombudsman: ‘Het voelt alsof we opgroeien in een parallelle wereld.’ Deze kinderen willen opgroeien samen met kinderen zonder beperking. En willen ook graag in de wijk naar school. Dan zijn ze veel eerder thuis en hebben tijd om te spelen in de buurt of op een sport te gaan. 

Kinderen met en zonder beperking samen naar één school. Dat heet inclusief onderwijs. Ieder kind heeft het recht op onderwijs. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Het kinderrechtencomité zegt hierover dat onderwijs een grote rol kan spelen bij het realiseren van alle andere kinderrechten uit het Verdrag. Bijvoorbeeld om discriminatie te voorkomen. Inclusief onderwijs is dus goed voor álle kinderen! Ook voor kinderen zonder beperking is het belangrijk dat zij opgroeien met kinderen met een beperking. Om zo elkaar te leren kennen en vooroordelen tegen te gaan. 

Kinderen met én zonder beperking horen dezelfde mogelijkheden te krijgen in het onderwijs. Dat staat ook in het VN-Verdrag Handicap. En dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk naar een school in de buurt moeten kunnen gaan, samen met alle andere kinderen. Met de ondersteuning die ze nodig hebben! Inclusief onderwijs gaat dus veel verder dan passend onderwijs, dat we nu kennen. Passend onderwijs zorgt voor nodige aanpassingen voor individuele kinderen, maar heft de scheiding tussen regulier en speciaal onderwijs niet op. Het kinderrechtencomité heeft Nederland daar al een aantal keer op aangesproken. Daarom is er werk aan de winkel! Voor de landelijke overheid en voor gemeenten, in samenwerking met de scholen. Er moeten flinke stappen gezet worden om inclusief onderwijs dichterbij te brengen. Dat vraagt om inventiviteit en om durf. De kinderombudsman ziet soms mooie initiatieven, zoals de Samen naar schoolklas in Capelle aan den IJssel bijvoorbeeld. Maar dat is niet genoeg! Heb jij goed ideeën hoe kinderen met en zonder een beperking samen naar school kunnen gaan? Laat het haar weten!

Heb jij een vraag, een goed idee of loop je ergens in vast? De kinderombudsman is bereikbaar via info@orr.nl, een WhatsApp sturen op: 06-58073580 of bel op werkdagen tussen negen uur en half één op: 0800-0802

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant