Augusta Peaux
Augusta Peaux PR

Augusta Peaux komt weer tot leven in Simonshaven

Algemeen 1.527 keer gelezen

Simonshaven - Op 3 september a.s. wordt in Simonshaven de achtste editie van het Augusta Peaux Festival gehouden. 

Het Augusta Peaux Festival is een eerbetoon aan de in 1859 in Simonshaven geboren dichteres Augusta Peaux. Haar vader Pieter Peaux was negen jaar predikant in Simonshaven en Augusta is geboren in de voormalige pastorie op de Ring. 

In de tuin van haar geboortehuis, maar ook in het huis zelf en in het Witte Kerkje kunt u op 3 september tussen 13.30 en 17.00 uur luisteren naar poëzie. Diverse dichters zullen niet alleen eigen werk voordragen, maar ook werk van Augusta. De dichteres bracht in 1918 haar eerste dichtbundel ‘Gedichten’ uit. Een bekend gedicht van haar is getiteld ‘Simonshaven’. Het is het langste door haar geschreven gedicht dat over haar geboortedorp vertelt. De in 1944 overleden dichteres schreef twee dichtbundels, de prozabundel ‘Op goud grond’ en ‘Vreugde Hoeve’, een vertaling van een Engels kinderboek. 

De opening van het festival vindt plaats in het Witte Kerkje. Na de officiële opening door wethouder Postma, zal Mario Molegraaf een korte lezing houden.  ’Voor zover ik heb kunnen achterhalen is zij in eerste instantie gestart met het schrijven van proza. Later is zij gedichten gaan schrijven. Vooral haar gedichten worden alom erkend door kenners zoals J.C. Bloem en Gerrit Komrij’, zo zei hij jaren geleden tijdens een interview bij Radio Rijnmond. Molegraaf wordt beschouwd als een kenner van Augusta Peaux en haar werk. Hij schreef een biografie over de dichteres die slechts in een kleine kring bekendheid heeft gekregen. Zij leefde redelijk teruggetrokken, al blijkt uit correspondentie die Lesley Sandford, één van de organisatoren van het festival, in haar bezit heeft dat ze samen met een vriendin veel gereisd heeft. Uit die correspondentie blijkt tevens dat Augusta belangstelling had voor allerlei ontwikkelingen in het land. Tijdens haar leven kwam o.a. de vrouwenbeweging op en uit haar brieven is op te maken dat een man in haar ogen prima kon voldoen als vriend maar verder niets.

Het thema van het festival is dit jaar afscheid. In de feeëriek verlichte hal van de pastorie komen gedichten en foto’s te hangen, zodat bezoekers in stilte kunnen ervaren wie Augusta was en wat haar dreef. Op het hoofdterras bij de ingang ontstaat een klein Montmartre waar de broers Albert en Koos de Vos chansons uit de jaren 20 van de vorige eeuw brengen. Ook komen er schilderezels te staan waarop bezoekers hun idee van afscheid kunnen weergeven. In de tuin is het mogelijk om in intieme setting te luisteren naar voordrachten van Addo de Koning, Willem Arends, Lowie van Eck en Niels Snoek (beiden van de Reizende Dichters), Renate Spierdijk, Ria Atsma, Anneke Haasnoot, Frouke Bienefelt, Greta Lugtmeier, Paul Hoff, Luuk den Hartog, Frans van den Akkers, Patrizia Filia, Sandra Smals en Ronald Bottelier. Ook de in Spijkenisse bekende Constant Schorel en Julius Ceasar brengen werk ter gehore en het werk van Judith de Jongh en Albert Prins is te zien. In het Witte Kerkje is een fototentoonstelling te bekijken en kun u eveneens gedichten beluisteren. Ook is er in de kerk een optreden van Clementine Volkert. Haar muziek wordt vergeleken met een brug tussen Leonard Cohen en Joni Mitchel. Ook altmezzosopraan Anjo van Hemert treedt op, begeleid door haar pianist.

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina augustapeauxfestival.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant