Afbeelding
Foto: PR

Jaarcijfers 2021 Meld Misdaad Anoniem tonen opnieuw stijging van aantal meldingen

Algemeen 342 keer gelezen

Het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem (M.) was in 2021 voor het tweede jaar op rij uitzonderlijk hoog. Bijna 25.000 meldingen stuurde M. vorig jaar naar de politie en andere opsporingsinstanties. Ruim 800 meldingen hadden betrekking op de verstoring van de openbare orde, zoals relschoppers en voetbalgeweld. De tips droegen bij aan de identificatie en opsporing van geweldplegers en relschoppers die plunderden en vernielden. Ook konden autoriteiten dankzij de melders maatregelen nemen om rellen te voorkomen. In totaal leidden de meldingen tot minstens 3.300 aanhoudingen en werden ruim duizend wapens van straat gehaald.

Jarenlang schommelde het aantal meldingen rond de 16.000, maar de afgelopen twee jaar lag het aantal fors hoger. De meeste tips gingen over drugsgerelateerde delicten, zoals de productie en handel van harddrugs, hennepkwekerijen en internationale drugssmokkel. Ruim 12.500 meldingen kreeg M. hierover, een daling van zes procent. Het aantal meldingen over geweldsdelicten steeg naar ruim 3.000 (+28%). Over financieel, economische delicten werd zo’n 1.700 keer (+4%) gemeld, gevolgd door bijna 1.600 tips (-1%) naar aanleiding van opsporingsprogramma’s en andere opsporingsberichtgeving.

Grote maatschappelijke verontwaardiging
Rellen door het hele land drukten een stempel op het afgelopen jaar. Dat was ook merkbaar bij Meld Misdaad Anoniem. Het meldpunt ervoer een hoge bereidheid om informatie te delen over geweldplegers en vernielingen in binnensteden. Woordvoerder Marc Janssen: “Het was duidelijk dat de samenleving de gebeurtenissen niet tolereerde. We merkten in de gesprekken dat melders echt ontstemd en boos waren over het geweld tegen hulpverleners, de vernielingen van winkels, brandstichtingen en plunderingen. Daarnaast maakten zij zich ook zorgen over de veiligheid in hun eigen leefomgeving, bijvoorbeeld als er werd opgeroepen tot rellen in hun wijk of woonplaats. Dat maakte dat de bereidheid om te melden hoog was.”

Dankzij de tips werden door het hele land aanhoudingen verricht. Zo werd er veel gemeld over de rellen op het 18 Septemberplein in Eindhoven en op de Coolsingel in Rotterdam. In Leerdam werden aanhoudingen verricht voor online opruiing. Ook waren M.-tips van meerwaarde in het onderzoek naar de voetbalrellen rondom de Gelderse derby NEC-Vitesse in oktober vorig jaar. Ron van Brussel, Hoofd Opsporing van de Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden van de politie: “In de aanpak van de maatschappelijke onrust hebben wij als politie nauw samengewerkt met M. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat we met hulp van de burgers op een aantal momenten sneller konden opsporen en handhaven, waardoor verdachten zijn aangehouden.”

Ruim 3.300 aanhoudingen
Uit terugkoppeling van de politie in 2021 blijkt dat mede door de tips minstens 3.318 aanhoudingen zijn verricht. Verder werden er in totaal 530 vuurwapens en 479 steek- en slagwapens van straat gehaald dankzij anonieme tips. Ook werden 538.539 hennepplanten in beslag genomen. De geschatte straatwaarde van deze planten is ruim 50 miljoen euro.

Regio Rotterdam
In de regio Rotterdam ging het om 2.454 meldingen en 463 aanhoudingen. Er zijn 7.056 hennepplanten in beslag genomen, 73 vuurwapens en 59 slag- en steekwapens. Hoewel er veel meldingen over soft- en harddrugs binnen kwamen, laten deze wel een daling zien ten opzichte van het jaar ervoor. Daarentegen is er een behoorlijke stijging te zien in het aantal meldingen van gewelds- en zedendelicten.

Opgeloste zaken
Dankzij anonieme meldingen zijn ook in Nissewaard en omgeving een aantal zaken opgelost.

Politie vindt dankzij M.-tip hennepkwekerij met 8.400 stekken in Spijkenisse
Naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem stelde de politie op 14 februari een onderzoek in naar een garagebedrijf aan de Ir. Herman de Grootweg in Spijkenisse. Daar troffen zij een in werking zijnde hennepkwekerij aan met maar liefst 8.400 hennepstekken. Het bedrijf is op last van de burgemeester van de gemeente Nissewaard gesloten voor de duur van drie maanden. De eigenaar en een werknemer zijn aangehouden.

Eén anonieme tip ontmaskert drie hennepkwekerijen Hoogvliet
De politie, de gemeente Rotterdam en Stedin hebben begin maart een hennepkwekerij ontmanteld in een woning aan de Kervelhof in Hoogvliet. Het is de derde hennepkwekerij binnen enkele weken in één straat. In februari waren bij twee andere woningen in de straat hennepkwekerijen aangetroffen. Allen waren in beeld gekomen dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem. In totaal zijn 432 hennepplanten vernietigd en heeft de politie vier personen aangehouden.

Bijna 100 kilo heroïne en 180.000 euro in woning Hoogvliet
In een huis in het Rotterdamse stadsdeel Hoogvliet heeft de politie op 8 maart bijna 96 kilo heroïne en 180.000 euro contant geld gevonden. De bewoners, een 48-jarige man en een jongen van 15, zijn aangehouden. De jongen is inmiddels vrijgelaten. De politie kwam de drugs op het spoor na een tip via Meld Misdaad Anoniem. Daarop volgde een onderzoek. Bij de doorzoeking van de woning werden op meerdere plekken drugs gevonden. “De schuur bij het huis was zo ingericht dat de heroïne daar versneden kon worden”, aldus de politie.

Aanhoudingen wegens drugshandel in Spijkenisse
Mede naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem heeft de politie op 14 april een drugsactie georganiseerd. Twee mannen van 30 en 41 jaar werden aangehouden nadat zij drugs hadden gekocht vanuit een woning. Kort hierop vond een huiszoeking plaats in de desbetreffende woning in Spijkenisse. Eenmaal binnen trof de politie een handelshoeveelheid drugs, een onbekend geldbedrag en een ploertendoder aan. Dit werd in beslag genomen, evenals drie auto’s. Twee vrouwen van 31 en 35 jaar zijn aangehouden voor het overtreden van de Opiumwet.

Hennepkwekerijen in Nissewaard ontdekt na anonieme tips
Naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem heeft de politie op 15 juni twee hennepkwekerijen ontmanteld in de Grasbuurt in Nissewaard. Hierbij werden in de eerste woning tientallen hennepplanten aangetroffen, terwijl in de tweede woning een paar kilo gedroogde hennep werd ontdekt. Daarnaast was er ook sprake van diefstal van stroom. In het kader van ‘afpakken’ heeft de conservatoir beslag gelegd op een Harley Davidson in verband met mogelijk wederrechtelijk verkregen voordeel.

Politie ontmantelt hennepkwekerij in Spijkenisse
Mede dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem heeft de politie op 21 juli een hennepkwekerij ontmanteld in een woning aan de Veerman in Spijkenisse. Bij binnenkomst van de woningen troffen agenten een woonkamer veel hennepplanten en enkele kilo’s gedroogde henneptoppen aan.

Wapenvondst in woning Spijkenisse na tip via Meld Misdaad Anoniem
Op 11 december heeft de politie in een woning in Spijkenisse een vuurwapen aangetroffen. Door een anonieme tip kwam de politie het vuurwapen op het spoor. Het was doorgeladen en lag verstopt in een mobiele airco unit. Ook werd inbrekerswerktuig en harddrugs in de woning aangetroffen. De bewoner is aangehouden.

Uit de krant

Uit de krant