Het reislustige stel is 70 jaar getrouwd.
Het reislustige stel is 70 jaar getrouwd. Foto: Martin M. Marcus

Het begon allemaal bij de Spijkenisserbrug

Algemeen 971 keer gelezen

Geervliet - Het echtpaar Van der Hoek-Voogt is vandaag maar liefst 70 jaar getrouwd. De Geervlieter Hans van der Hoek ontmoette Teunie Voogt uit Hoogvliet op de Tramdijk bij de oude Spijkenisser brug. Dat was toen een bekende plek voor de jeugd om elkaar te zien en te spreken.

Hij was 16 en zij 15 toen ze verkering kregen. Hans zat nog op de ambachtsschool in Brielle en Teunie op de huishoudschool in Rotterdam Zuid. Teunie: ‘Ja; we zaten vaak in de tram van de RTM. Alleen gingen we allebei steeds de andere kant op om naar school te gaan.’ Na de ambachtsschool ging de heer Van der Hoek naar de bedrijfsschool van de RDM op de Heyplaat. ‘Daar bleef ik niet lang werken hoor!’ zegt hij direct. ‘Ik kon ergens anders meer verdienen, dus ging ik in de loop der jaren regelmatig naar een andere baas, hier in de buurt.’ Zijn laatste werkgever was Kemira, een kunstmestfabriek, waarna hij met pensioen ging.

Inwonen
Ze trouwden in Pernis en gingen, zoals gebruikelijk in die tijd, inwonen bij haar ouders en daar werd hun oudste dochter geboren. Later kregen ze een woninkje in de voormalige boerderij Landswerf. Daar kwamen er nog drie dochters en een zoon bij. Het echtpaar bleef Geervliet altijd trouw, nu wonen ze nog geheel zelfstandig in een huurwoning in het dorp. ‘De trap wordt echter wel een groot probleem’, zegt mevrouw. ‘Er past geen traplift in, dus staan we ingeschreven voor een woning ergens in West-Brabant of Zeeland. Daar wonen een paar van onze kinderen en we gaan ze dus achterna.’

Reislustig
Reizen doet het echtpaar niet meer, maar ze kunnen terugkijken op veel tochten. Zij begonnen met een door Hans zelfgebouwde vouwwagen, toen ze steeds vaker campers op de wegen zagen verschijnen, was dat het toch wel het ideaal. Met hun eigen de camper gingen ze, zeker na zijn pensionering, door vrijwel alle landen in Europa. Soms werden ook landen daarbuiten door het reislustige stel bezocht. Ook de familie aan de andere kant van de wereld werd een paar maal met een bezoek vereerd.

Alleskunner
‘Als metaalbewerker moet je van alles kunnen’, is de overtuiging van knutselaar Hans. Voor de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen werden vele fietsen gebouwd en onderhouden. Ook allerlei andere voertuigen, zoals driewielers, skelters en karren werden geconstrueerd. Hij was jarenlang een verwoed filmer. Vele gebeurtenissen zijn door hem op het celluloid vastgelegd. Niet alleen staat de gehele familie op de bewegende beelden, maar ook evenementen in het dorp werden door hem gefilmd.

Gezien hun hoge leeftijd is nu aan veel activiteiten een einde gekomen. Het 70-jarig huwelijk werd met een bescheiden feestje gevierd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant