Afbeelding
Wil van Balen
Koop Lokaal

Natuurlijk puur bij boerderijwinkel Boer Bergh

Algemeen 3.601 keer gelezen

Sinds begin juli is bij Melkveebedrijf van den Bergh in Simonshaven de boerderijwinkel Boer Bergh weer geopend. Ze verkopen er kaas die gemaakt is van hun eigen koemelk en eigen rundvlees. Alles is met recht dus puur natuur!

Paul van den Bergh en zijn broer Jaap runnen het melkveebedrijf samen met Pauls vrouw Nicoline. Begin dit jaar hebben ze het bedrijf van hun ouders overgenomen. ‘Onze ouders zijn hier in 1981 komen wonen’, vertelt Paul. ‘Ze helpen nu nog steeds mee in het bedrijf en het is dan ook echt een familiebedrijf. Dit is gewoon zo gegroeid, dat gaat niet van vandaag op morgen. We hebben ruim 85 melkkoeien staan met bijbehorend jongvee. Daarbij ook nog zo’n 25 schapen. Hiermee beweiden we dijken en natuurgebieden en we fokken ermee. Zij lammeren één keer per jaar en de rammen houden we voor het vlees. Van een deel daarvan gaan we ook vlees verkopen in onze boerderijwinkel. Dat is dan op bestelling verkrijgbaar. Zo’n 20 jaar geleden maakte mijn vader al kaas van melk van onze eigen koeien. Hij is daar toen mee gestopt, omdat het heel veel werk was. We laten de kaas nu maken van de melk die bij ons wordt opgehaald. De kaas wordt bij ons teruggebracht om deze vervolgens bij ons in de opslag te laten rijpen. Daarna wordt het verkocht in onze boerderijwinkel. In de winkel verkopen we ook vlees van onze eigen ossen. Een deel van de stierkalveren wat hier geboren wordt, houden we namelijk aan. Die worden gecastreerd en gaan vervolgens zo’n twee jaar de wei op. Dat is dan niet alleen op onze eigen gronden, maar ook in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer, want daar werken wij namelijk mee samen. De vaarskalveren houden we aan om ze op te fokken tot melkkoe. Het vlees wordt na het slachten gevacumeerd verpakt. Dat wordt ingevroren verkocht in de winkel per stuk of in een pakket van 5 of 10 kg. Dat doen we nu al zo’n anderhalf jaar.’

Zodra het droog genoeg is gaan de koeien in het voorjaar naar buiten. Minimaal zo’n 8 uur per dag en in de zomer ook ‘s nachts. ‘Dat geldt ook voor het jong vee’, besluit Paul. ‘We voeren het liefst namelijk zo veel mogelijk gras. Wij werken volgens het principe dat de bodem, het grasland dus, centraal staat in ons bedrijf. Daarbij voeren we ook wat mais en tarwe bij. Voor de koeien en het jongvee naar buiten gaan, wordt al het (natuur)grasland gecontroleerd alvorens we het laten maaien. Dit vanwege het feit dat we wel zeker willen weten dat er geen weidevogels meer zitten te broeden en de nesten vernield worden. Hierbij wordt gebruik maakt van een drone.’

De boerderijwinkel is geopend op zaterdag van half negen tot vijf uur. Ook zijn ze nog met iets nieuws bezig. Wil je weten wat dat is? Volg dan hun facebookpagina!

Van den Bergh melkveehouderij
Dorpsweg 22
3212 LC Simonshaven
Tel. 06 20763640 / 0181 452128
boerbergh@hotmail.com

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant