Afbeelding
MdN

Gemeente betaalt buiten ophangen AED

Algemeen 680 keer gelezen

De beelden van de Deense voetballer Christian Eriksen die door een hartstilstand werd getroffen, staan bij velen van ons nog helder voor de geest. Die gebeurtenis heeft het belang van een AED nog eens heel duidelijk gemaakt. We zien dat er weer diverse initiatieven in buurten en wijken voor de aanschaf van een AED en reanimatiecursussen worden genomen. De gemeente Nissewaard vindt het belangrijk dat op iedere plek in de gemeente binnen 6 minuten een AED beschikbaar is, om mensen met een hartstilstand te kunnen redden. Daarom heeft de gemeente een regeling waarbij de gemeente de kosten voor haar rekening neemt, als inwoners hun AED buiten willen laten ophangen. Dat is belangrijk, want des te meer AED 24 uur, zeven dagen per week beschikbaar zijn, des te groter is de dekking van beschikbare AED’s in de gemeente.

Registreren van AED belangrijk
Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn niet alle AED’s in Nissewaard/Spijkenisse geregistreerd en dus niet altijd toegankelijk. Dit bemoeilijkt de hulpverlening. Voor effectief gebruik is het noodzakelijk dat AED’s 24/7 toegankelijk zijn en geregistreerd bij HartslagNu. Meer dan een derde (34%) van de Nederlandersweet niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt. De kennis en de beschikbaarheid van AED’s is nog steeds onvoldoende, zo blijkt uit een peiling van de Hartstichting.

6-minutenzone
De gemeente wil van heel Nissewaard een 6-minutenzonemaken. Zo kunnen slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen en overleven meer mensen een hartstilstand. De Hartstichting bouwt samen met ruim 500 partners aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Een groot netwerk van burgerhulpverleners is er al, van AED’s nog niet.

Buurt AED
De Hartstichting roept buurtbewoners op om samen hun buurt veiliger te maken. Enerzijds door een bestaande AED te registeren bij het reanimatieoproepsysteem, anderzijds om samen een AED aan te schaffen. Via het Buurt-AEDplatform kunnenparticulieren en organisaties een crowdfundingsactie starten om gezamenlijk met bijvoorbeeld de buurt, wijk, school een Buurt-AED aan te schaffen (www.buurtaed.nl).En nogmaals, laat u hem buiten ophangen, dan betaalt de gemeente de kosten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant