Afbeelding
Foto: Alfred Blokhuizen

Burgemeester stopt voorlopig gebruik mobiele camera’s

Algemeen 2.155 keer gelezen

Op grond van de wet moeten burgers in kennis worden gesteld van de mogelijkheid dat zij op beelden kunnen voorkomen zodra zij het gebied betreden dat valt binnen het bereik van de camera’s.

Aan deze vereiste moet niet alleen worden voldaan bij het vastleggen van beelden, maar ook als er sprake is van monitoring en er dus geen opnames worden gemaakt. Het niet kenbaar maken van cameratoezicht is strafbaar.

Alfred Blokhuizen zag op winkelcentrum Maaswijk een mobiele camera staan, maar geen waarschuwingsbordjes. Reden voor hem om de Autoriteit Persoonsgegevens te vragen handhavend op te treden tegen de gemeente Nissewaard, die opdracht had gegeven tot het plaatsen van deze camera. Ook de camera’s op de Hongerlandsedijk en in het centrum van Zuidland heeft hij gemeld omdat daar evenmin duidelijk gemaakt werd dat er cameratoezicht was.

‘Ik wil gebruik maken van mijn basis burgerrecht om onbespied door de overheid door het leven te gaan’, zo stelt Blokhuizen

Burgemeester Van Oosten heeft hem inmiddels, naar aanleiding van een publicatie in het AD eerder deze week, laten weten dat hij de mobiele camera’s voorlopig niet meer zal inzetten, tot het hele proces zorgvuldig is nagelopen en eventuele verbeterpunten doorgevoerd zijn.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant